BTV’nin Bu Sabah programına konuk olan eski Başbakan ve eski Sofya Büyükşehir Belediye Başkanı Stefan Sofiyanski, bir grup destekçisi ile yeni bir Anayasa taslağı hazırladıklarını açıkladı.
Sofiyanski’nin ifadelerine göre yeni Anayasa’da seçimlerin çoğunluk sistemiyle yapılması, fakat sadece Parlamento seçimlerinin değil, Bakanlar Kurulu üyelerinin her biri ve il valilerinin de çoğunluk sistemi uygulanarak seçilmesi önerilmektedir.

Sofiyanski,” AB’ye katıldığımızdan beri 10 yıldır, her birimizin beklediği sonuçlar alınmadığına göre bunun için yönetişim şeklini de suçluyoruz. Hem toplumsal ilişkileri hem deülkemizin yönetişim şeklini optimize etmeye çalışıyoruz” diye izah etti.
Sofiyanski’nin ifadelerine göre 1991 yılında kabul edilen şimdiki Anayasa, zamanına göre iyiydi, ancak 2007 yılından beri Avrupa Birliği (AB) üyesi olduğumuz için toplumsal ilişkileri yeni bir şekilde inşa etmeliyiz. Öyle ki rekabet edebilir durumda olalım ki AB’ye güçlü katılımımız olsun.

Eski Başbakan, destekçileri arasında demokrasiye geçiş döneminde farklı üst görevlerde bulunan kişiler olduğunu belirtti. Sofiyanski, aralarında 1997 yılında kurulan başında olduğu teknokrat hükümetinde yer almış bakanların yanı sıra bilim adamlarının da bulunduğunu ifade etti.

Onlar, Bakanlar Kurulu üyelerinin tek tek Parlamento tarafından seçilmesini öneriyor. Sofiyanski, “Şimdiki gibi otorite sahibi olmayan kişiler olmayacak. İl valileri seçilecek, Bulgaristan yeniden bölgelendirilecek-6 bölgeye ayrılacak” diye belirtti.

Eski Sofya Büyükşehir Belediye Başkanı,”Şu anda Bulgaristan, Anayasa’ya göre Parlamenter Cumhuriyet ile yönetilmektedir, ama aslında Başbakanlık Cumhuriyeti ile yönetilmektedir. Güç Bakanlar Kurulu’nun elinde bulunuyor. Yeni Anayasa’da yetkilerde denge sağlanması için çalışıyoruz. Amacımız, yetkililerin birbirine muhalefet etmesi değil, yetkililer arasında bir etkileşim sağlanmasıdır” diye sözlerine ekledi.

Eski Başbakan,”İl valileri doğrudan seçim yolu ile atanacak ve işlevler bölünecek. Hükümet, devlet politikasını belirleyecek, vali onu yerel düzeyde uygulayacak ve belediye başkanı halkın günlük hayatıyla ilgilenecek” dedi. Sofiyanski, şu anda valinin belediye başkanının çobanlığını yaptığını ve 28 bölgeli devlet modelinin hantal olduğunu düşünüyor.

Yeni Anayasa’da fon tahsisatını düzenleyen “Kamu Maliyesi” başlığı altında tamamen yeni bir bölüm yer aldığını kaydeden Sofiyanski,”Kamu kaynaklarının dağılımının Maliye Bakanlığı tarafından yapılmayıp, yüzde 20’si belediyelerin kasasında kalacak, yüzde 40’ı valilik bütçesine, yüzde 40’ı da hükümet bütçesine aktarılacak. Böylece herkesin yetkilerini kullanabilmesi için parası olacak” diye vurguladı.

Sofiyanski’nin ifadelerine göre yetkilerde denge sağlandığında Cumhurbaşkanı, devletin iç ve dış güvenliğine ilişkin yetkilere sahip olacak, yani Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ve ilgili birimleri Cumhurbaşkanlığı’na bağlı olacak.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar