Avrupa politikalarının koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı Meglena Kuneva, Avrupa İşleri Konseyinin 400. toplantısında “Bulgaristan’ın AB başkanlık dönemine ilişkin hevesli olalım ve Bulgaristan’ın ne çok şey yapabileceğini gösterelim” çağrısında bulundu ve ülkemizin 2018 yılının ikinci yarısında yapacağı birlik dönem başkanlığı hazırlıklarına start verdi.

Ülkemizin daha AB’ye kabul edildiği sırada dönem başkanlığının ne zaman başlayacağı belirlenmiştir. Başkanlık döneminde bazı AB konsey toplantılarının, gayri resmi toplantıların, oturum ve saire etkinlikler ülkemizde geçecek. AB liderlerinin bir araya geleceği toplantılara ise Bulgaristan başbakanı başkanlık edecek. Başkanlık dönemine ilişkin finans planının henüz yapılmadığını itiraf eden Meglena Kuneva, hiçbir ülkenin başkanlık dönemi masrafının 60 milyon avronun altında kalmadığını vurguladı. 2015 Bütçesinde hazırlık çalışmalarına kaynak tahsis edilmiş değil, dolayısıyla gerekli para, operasyonel programlar ve hükümetin Komunikasyon stratejisi kapsamında aranacak. İş sektöründen de destek istenecek. Tasarruf yapılması amacı ile hazırlıklara gönüllüler ve üniversiteliler de katılacaktır.

“Başkanlığın sağlayacağı faydanın bu aşamada rakamsal bir ifadesi olamaz, itibar rakamlarla ölçülmez” diye konuştu Meglena Kuneva ve uluslararası prestijin ve idari kapasitenin geliştirilmesinin ve evsahibi ülkede farklı etkinliklerin tertip edilmesine yatırılan paranın sadece gider olarak ele alınmaması gerektiğini öne sürdü ve “Akıllı davranırsak, yatırılan paranın üç misli geri gelecektir” sözlerini kullandı ve en büyük harcamaların idarenin eğitilmesi için yapılacağını da ekledi.

Meglena Kuneva dönem başkanlığının çok özel bir zamana denk geldiğine dikkat çekti: “Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu görev süreleri 2019’da doluyor. Dolayısıyla yasama çalışmalarının en yoğun döneminin 2018-2019 yıllarında yapılması bekleniyor ve Estonya ve İngiltere ile beraber üçlü halinde bize de görüşme masasına konulan dosyaların büyük bir bölümünü kapatma görevi düşecek. Bulgaristan’ın başkanlık döneminde esas konular olarak 2020 sonrasındaki program döneminin çok yıllık finans çerçevesi görüşmeleri, AB’nin 2020 sonrasına ilişkşin yeni stratejisinin hazırlıkları gösterilebilir. Aday ülkelerle müzakere süreçleri devam edecek ve bu bağlamda esas konu Batı Balkanlar olacak. Yakın Doğu’daki istikrarsızlık Bulgaristan ve bütün AB üzerinde büyük bir göç baskısı getiriyor. Oysa istikrar ve güvenlik kalkınmamızın esas unsurları olmaktadır ve dolayısıyla yeni güvenlik stratejisinin ve göç gündeminin oluşturulması AB’nin istikrarlı ve güvenli istikbalini sağlama çabalarımızın ayrılmaz parçasıdır ve bu ancak bütün AB’nin açık iradesi ile mümkün olabilir” şeklinde konuştu Bulgaristan’ın AB başkanlık döneminin önceliklerini anlatan Meglena Kuneva.

Çeviri: Tanya Blagova

Reklamlar