Başbakan Boyko Borisov, dün Bulgaristan’a resmi ziyaret gerçekleştiren Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile makamında görüştü. Görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Borisov, Bulgaristan’ın Avrupa Birliği (AB) Konseyi Dönem Başkanlığı sırasında AB-Japonya müzakerelerini sonuçlandırılmasına yönelik AB sürecini hızlandırmak için tüm iradesini ve çabalarını ortaya koyacağını kaydetti. Borisov’un ifadelerine göre bunun olması Bulgaristan’ın iş dünyası için son derece önemlidir.

Shinzo Abe, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendirmenin iyi olacağını belirterek, Bulgaristan Başbakanı’nın onayı ile resmi delegasyonun parçası olan Japon iş camiasıyla yapılan bir görüşmenin ardından Bulgaristan- Japonya İş Konseyi kurulmasına karar verildiğini bildirdi. Abe, bu iş konseyinin daha fazla Japon şirketlerin Bulgaristan’a giriş yapması için bir fırsat olması arzusunu dile getirdi. Japonya Başbakanı, Kültür, Bilim ve Teknoloji Alanında İşbirliği Ortak İcra Komitesi de kurulacağını söyledi.

Borisov, yapılan iş görüşmelerinde elektronik, turizm, kültür, tarım alanlarında işbirliği olanaklarının ele alındığını bildirdi.

Başbakan, Japonya’nın 1990’lardan beri Bulgaristan’a sağladığı hibe için teşekkür ederek, Japonya İmparatoru Akihito’ya selam gönderdi ve Shinzo Abe’ye Bulgar ve Japon halkının birbirine büyük sempati duyduğuna dair güvence verdi.

Shinzo Abe, bu ilk Japon Başbakanı ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için yeni bir fırsat olacağını ve siyaset, ekonomi, kültür, spor alanlarındaki işbirliğinin derinleştirilmesine yol açacağına dair ümidini ifade etti.

Shinzo Abe, Japonya’nın Avrupa ülkeleri arasında daha güçlü bir bağ kurulması fikrini desteklediğini ve AB’nin Başkanlığını devralan Bulgaristan’ın Batı Balkan ülkelerinin Avrupa entegrasyonu çabalarını memnuniyetle karşıladığını kaydetti. Japonya’nın Batı Balkan ülkelerinin istikrarına odaklandığını belirten Başbakan, bu ziyaretin Batı Balkanlar’da bir işbirliği girişimini başlattığını sözlerine ekledi. Bulgaristan ile işbirliği sayesinde tüm bölge ile temaslarını sürdüreceğini umduğunu ifade etti.

Başbakan Borisov, Batı Balkan ülkelerinin Bulgaristan’ın AB Konseyi Dönem Başkanlığı sırasında öncelikli konu olduğunu kaydetti. Borisov, “AB Konseyi Dönem Başkanlığından başka bu yıl Çin Başbakanı ile birlikte Çin’in Orta ve Doğu Avrupa’daki 16 ülkeyle ortaklaşa kurduğu işbirliği platformunun (16+1) başkanlığını da yürütmekteyiz” diye altını çizdi.

Borisov, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın da Bulgaristan’da Batı Balkan ülkeleri konusunda liderler zirvesi düzenlenmesinden çıkarı olduğunu belirtti. Borisov, “Bugün Japonya Başbakanı, Sofya’da bulunan güçlü kuruluşların yöneticileri, konuyla ilgili Bulgaristan’ın değerlendirmesi sayesinde Japonya Başbakanı ile birlikte Bulgaristan’dan başka Balkanlarda da büyük altyapı projeleri gerçekleştirilmesini ve yatırımlar yapılmasını destekleyecek hibe ve başka programlar önereceğimize inanıyorum” dedi.

Shinzo Abe, Bulgaristan Başbakanı ile yapılan görüşmede, Kuzey Kore konusundaki yakın işbirliğinin önemi ve kaçırılan Japon vatandaşları ile ilgili sorunun hızlı bir şekilde çözülmesi konusunda görüş birliği olduğunun ortaya çıktığını belirtti.

Borisov, “Kuzey Kore’nin balistik füzeler fırlatmasını ve nükleer programı yürütmesini kesinlikle kınıyoruz. Bütün sorunların kesinlikle müzakere masasında barış içinde çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye kaydetti.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar