Kültür ve geleneklerine sahip çıkan Eskişehir’in Seyitgazi ilçesi İdrisyayla mahallesi sakinleri, her yıl olduğu gibi bu yıl da Pancar Pekmezi Şenliğinin 8’ncisini düzenlediler.

Kültür ve geleneklerine sahip çıkan  Eskişehir’in  Seyitgazi ilçesi İdrisyayla mahallesi sakinleri, her yıl olduğu gibi bu yıl da Pancar Pekmezi Şenliğinin 8’ncisini düzenlediler.

Seyitgazi Belediyesinin desteğiyle hazırlanan programda pekmezler kaynatıldı, ikramlar yapıldı, oyunlar oynandı, köylüler ve davetliler yağmurun altında doyasıyla eğlenme fırsatı buldular. Hayli renkli ve neşeli geçen şenliğin, ekim ayındaki parcar sökümünden sonra her yıl düzenlediklerini belirten mahalle sakinlerinden  Hüseyin Soylu; köy dışından gelen konuklarla mutlu bir gün geçirdiklerini anlattı. Parcar pekmezinin bir bölümünü kendilerine ayırıp bir bölümünü de sattıklarını söyleyenr Soylu, “Köyümüzde her yıl pancar şenliği yapıyoruz. Bunu da ekim ayında pancarları söktükten sonra düzenliyoruz. Pancar pekmezini kaynatıp bir miktarını kendimize yemelik olarak ayırıyoruz, birazını da satıyoruz. Bu şenlik dolayısı ile misafirlerimizle birlikte eğleniyoruz” dedi.

Pancarı nisan ayının ortasında ekip çıktığı zaman birkaç defa çapa yaptıklarını anlatan  Hüseyin Soylu, “Bizde sulama yoktur. Allah’tan yağmur olursa bizim pancarımız olur. Bu sene fazla yağış olmadığı için pancarlarımız küçük kaldı. Bu pancarlarla genede pekmez kaynatıyoruz” diye belirtti.

İdrisyayla Muhtarı  Mehmet Üstün ise; köyde yaşayanların  Bulgaristan’dan 1892 yılında göç edip geldiklerini anlattı. Üstün, “35 hane 87 nüfusu olan  Eskişehir’in en yüksek, en ücra köşesine gelip dedelerimiz buralara yerleşmişler. Çiftçilikle uğraşıyoruz. Bizim pancarımız susuz kıraçta yetiştiği için daha lezzetlidir. Bu yıl 8’ncisi düzenlediğimiz şenlikte misafirlerimizi burada ağırlamaktan gurur duyuyoruz. Köyümüzde şenlik yaparak göç edenleri yeniden topraklarını getirerek kaynaşmalarını sağlıyoruz. Göç etmiş olsalar da insanlarımızın topraklarını unutmamalarını istiyoruz. Soğuk bir günde insanların birbirine kaynaştığını gördük mutluyuz” diye belirtti.

Şenliğe katılan  Seyitgazi Belediye Başkanı  Hasan Kalın ise, şenliğin birlik ve beraberliğin yaşandığı güzel bir gelenek olduğunu belirterek, “Kardeşliğimizin pekiştiği şenlikte olmak bizleri mutlu etti” diye belirtti.

Ses sanatçısı Nermin Çevik ise seslendirdiği türkülerle güzel bir gün yaşattı. Başkan Kalın ve katılanlar hep birlikte zeybek ve çiftetelli oynadılar. Daha sonra katılanlara yemek ve pekmez ikram edildi.

Reklamlar