Bulgaristan Cumhurbaşkanı Plevneliev, Avrupa Parlamentosu ve mecliste temsil edilen siyasi partilerin liderleriyle görüştü Plevneliev: Parlamento pazartesi günü son kez toplanıp bütçeyi gözden geçirmezse, kriz yaşayan ülkenin istikrara kavuşturulması için son şansı da kaçırabiliriz
Başbakan Plamen Oreşarskinin 23 Temmuzda istifa etmesi sonrası erken seçime doğru ilerleyen Bulgaristanda Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, Avrupa Parlamentosu ve ulusal parlamentoda temsil edilen başlıca siyasi güçlerin liderleriyle bir araya gelerek, tüm milletvekillerinin pazartesi günü yapılacak Parlamento oturumuna katılmaları çağrısında bulundu.

Ülkenin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik krizden büyük endişe duyduğuna belirten Plevneliev, “Parlamento, pazartesi günü son kez toplanıp bütçeyi gözden geçirmezse, kriz yaşayan ülkenin istikrara kavuşturulması için son şansı da kaçırabiliriz” diye konuştu.

“Ülkedeki inşaat sektörü, hasta vatandaşlar, belediyeler, hastaneler istikrar bekliyor” diyen Plevneliev, parlamentodaki tüm milletvkillerine pazartesi günkü oturumda hazır bulunmaları ve gerekli düzenlemeleri yapmaları için çağrı yaptı.

Bütçede gerekli düzenlemelerin yapılmaması durumunda 6 Ağustosta parlamentonun feshedileceğini hatırlatan Plevneliev, ülkeyi 5 Ekimde yapılacak erken seçime hazırlayacak olan teknokratlardan oluşacak geçici hükümetin büyük bir maddi yük altında kalabileceği konusunda siyasi partileri uyardı.

Geçici hükümetin  finansal olarak ”elinin kolunun bağlanabileceği” endişesini paylaşan Plevneliev, “Kurulacak teknokratlar hükümetinin, başkalarının günahlarının borcunu ödemesini istemiyorum” diye konuştu.

Plevneliev ayrıca ülkede sağlık kasası ve devlet bütçesindeki artırım talepleri konularında üzerinde tartışılan teklifin,  istifa eden Plamen Oreşarski hükümetinin hazırladığı bütçe olduğunu anımsattı.

Bütçe düzenlemesi ile ilgi teklife karşı çıkan Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) lideri Mihael Mikov, Cumhurbaşkanı Plevnelievin kuracağı teknokratlar hükümetinin eline “imzalı boş çek” vermek istemediklerini söyledi.

Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Lideri Lütvi Mestan ise partisinin dürüst ve istikrarlı bir çizgi izleyip, bütçede gerekli düzenlemelerden yana olduğunu kaydetti.

Geçen haftaki Parlamento oturumlarına katılmayarak boykot eden anamuhalefet partisi Bulgaristanın Avrupalı Gelişimi İçin Demokratlar (GERB) lideri Boyko Borisov da Hak ve Özgürlükler Hareketinin ulusal sorumluluk içeren tavrını takdir ederek, pazartesi günkü Parlamento oturumunun yapabilmesi için destek vereceklerini açıkladı.

Parlamentoda 94 milletvekili ile en büyük gruba  sahip GERBin liderinin sözünden dönmesi durumunda, pazartesi günü genel oturum yapılamazsa, Bulgaristan önümüzdeki aylarda siyasi krizin yanında ciddi bir ekonomik çöküşü de yaşayabilir.

Sadece 14 ay görevde kalabilen toplam 119 milletvekiline sahip BSP ve HÖH milletvekillerinin kurduğu Plamen Oreşarski koalisyon hükümeti, Parlamento oturumlarının yapılması için yeteri çoğunluğa ulaşma ve siyasi karar almada sorunlar yaşıyordu.

Koalisyonun kurulduğu ilk dönemlerde kilit iki sandalye için aşırı milliyetçi ATAKA partisinden destek almış ancak son dönemlerde artan siyasi çatışmalar yüzünden desteksiz kalan hükümet, süren toplumsal tepkiler nedeniyle 23 Temmuzda istifa etmişti.

Plevnelievden bankacılık sektörü için uyarı

Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev siyasi liderlerle yaptığı görüşmede ayrıca hortumlandığı gerekçesiyle Merkez Bankası gözetiminde bulunan Korporatif  Ticaret Bankasının  (KTB) iyileştirilmemesi durumunda, bunun bankacılık sisteminde büyük bir sarsıntı yaratılabileceği uyarısında bulundu.

Reklamlar