Bulgaristan İçişleri Bakan Yardımcısı Filip Gunev, yılbaşından bu yana ülkeye yasadışı yollarla girmeye çalışan 29 bin yabancının engellendiğini duyurdu.

Bulgaristan’ın, sınırlarını başarılı olarak koruduğunu belirten Gunev, yaptığı açıklamada, “Kaçmaya çalışırken yakaladığımız göçmenlerin bir bölümü zaten sistemimizde kayıtlı bulunuyor. Dolayısıyla uyguladığımız denetim etkin sayılır. Bulgaristan’ın ‘ Avrupa’ya açık kapı’ olarak gösterilmesi yanlış.” diye konuştu.

İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Georgi Kostov, ülkeye ulaşan Suriyeli sığınmacıların sayısının da gittikçe azaldığına işaret ederek, son dönemde yakalanan 2 bin 300 kişiden bin 700’ünün Afganistan uyruklu olduğunu ifade etti.

Kostov, sınır bölgelerinde en çok yasadışı giriş çıkışların olduğu coğrafyada, kaçak girişler konusunda halktan yardım talebinde bulundu.

Yılbaşından bu yana Bulgaristan’da sığınma hakkı isteyen 9 bin 388 kişiden bin 543’ünün talebine onay verildiği açıklandı.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Kristalina Georgieva, Bulgaristan Ulusal Televizyonuna yaptığı açıklamada, bunalımlar ve doğal felaketlerin sarstığı dünyada sığınmacı dalgasını yavaş ilerleyen bir tsunamiye benzeterek, “Bütçeden Avrupa Birliği’nin (AB) dış sınırlarının korunması için finansman aktarmak üzere elimizden geleni yapıyoruz. Topraklarımıza kontrolsüz girişleri engelleyecek güçlü bir ajans oluşturmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken aynı zamanda bütçenin esnekliğini de son derece dikkatli olarak kullanıyoruz.” dedi.

Reklamlar