Ulusal Kamuoyu Araştırmaları Merkezi’nin (NTSİOM) yaptığı araştırmaya göre Bulgaristan’daki işsizlerin çoğu küçük şehirlerde ya da köylerde yaşayan Türk ile Roman asıllı 19-25 yaş arası vatandaşlar.
issizlikAraştırma 7-19 Temmuz 2013 tarihlerinde yapıldığı açıklandı. Yapılan ataştırmada bin yüz kişiye soru sorulduğu belirtiliyor. Anket yapılan vatandaşlar 15 ila 35 yaşları arasında.
Anket yapılan vatandaşların yüzde 15’i işsiz olduğunu belirtiyor.
Özel sektörde çalışanlar yüzde 46, devlet işlerinde çalışanlar da yüzde 11. Özel sektörde çalışan erkekler kadınlara kıyasla daha fazla, devlet işlerinde aksi bir durum söz konusu: erkeklere kıyasla kadınlar 2 kat fazla. Özel sektörde çalışanların çoğunluğu başkent Sofya’da, çok az bir kısmı da köylerde, geri kalanı da diğer şehirlerde oturuyor. Devlet memurlarının dağılımı ise ortalama her yerleşim bölgesinde eşit.
Yabancı dil bilenlere oranla bilmeyenlerdeki işsizlik 2 kat fazla.
TÜRKÇE BİLENLERİN ORANI YÜZDE 8
Anket yapılan vatandaşların yüzde 8’i Türkçeyi yabancı dil olarak bildiğini söylüyor. Türkçe bilenlerin yüzde 54’ü de sadece konuşma düzeyinde bildiğini belirtiyor. Ancak Türkçe bildiğini söyleyenlerin etnik kökeni belirtilmiyor.
DİĞER DİLLERİN YÜZDELİK ORANI
Anket yapılanların üçte ikisi yabancı dil bildiğini söylüyor. Yüzde 39’u bir, yüzde 22’si iki, yüzde altısı üç ya da daha fazla yabancı dil bildiğini söylüyor.
Ankette yabancı diller sıralamasında İngilizce ilk sırada: yüzde 52. Ardından da yüzde 15 ile Rusça, yüzde 12 ile Almanca, yüzde 8 ile Türkçe, yüzde 4 ile Fransızca, yüzde 3 ile İspanyolca geliyor.
İngilize bildiğini söyleyenlerin dörtte üçü hem yazılı hem sözlü olarak kullanabildiğini söylüyor. Rusçada ise bu oran yüzde 62, Almanca da yüzde 64.
Yabancı dil bilmeyen yüzde 42’lik oran 30-35 yaş grubu arası gençler. Bu grup normalde Roman asıllılar ve köylerde ya da küçük şehirlerde yaşayan vatandaşlar.
TÜRKLERİN YÜZDE 5’İ ÜNİVERSİTE OKUYOR, ROMANLARDA İSE YOK
Yapılan ankete göre Bulgaristan’daki Türklerin yüzde 5 üniversite okuyor, Romanlarda ise üniversite okuyan yok.
Bulgaristan vataşlarının yüzde 18’i lise, yüzde 13’ü üniversite eğitimi alıyor, yüzde 2’si de kolejlerde öğrenim görüyor. Söyleşi yapılan 15-18 yaşlarındaki vatandaşların yüzde 14’ü eğitim almadığını belirttiği görülüyor.
ANKET YAPILAN VATANDAŞLARIN MEDENÎ DURUMU
Ankete katılanların yüzde 56’sı bekȃr, yüzde 29’u evli, ortalama yüzde 2’si dul ya da boşanık olduğunu, yüzde 13’ü de nikȃhsız birliktelik yaşadığı belirtiyor.
Katılanların yüzde 36’sı çocuk sahibi, geri kalanların çocuğu yok.
Geçn evli çiftlerin yüzde 84’ü ve nikȃhsız ilişki yaşayanların yüzde 58’i çocuk sahibi.
Çocuğu olanların yüzde 61’i bir, yüzde 32’sinin iki, geri kalanının da üç ya da daha fazla çocuk sahibi.
Aydın Osman | T HABER
Reklamlar