Yurtdışında okumak isteyen Bulgaristan üniversite adayları genelde hukuk, ekonomi ve mühendislik bilimlerini tercih ediyor. Bu hafta sonu düzenlenen “Dünya eğitimi” konulu foruma katılanlar, talep karşısında bu değerlendirmeyi yaptı. Bulgar gençlerinin en çok tercih ettiği ülkeler ise İngiltere, Hollanda, Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya.

Bu öğretim yılında İngiltere’de üniversitelerde okumak üzere 2080 Bulgar vatandaşı genç müracaat etti. Oxford, Cambridge Üniversiteleri ve tıp bölümleri adaylarında %6 artış gözleniyor. İngiltere’de BREXİT sonrası AB’den gelen üniversite öğrencilerinin eğitimini finanse etmeye devam eder mi konusunda hala bir cevap yok. Büyük Britanya Dışişleri Bakanı Boris Johnson Sofya’daki açıklamasında, Birleşik Krallığın Bulgar üniversite öğrencilerinin bir numaralı tercihi olduğunu ve bunun böyle devam edeceğini tahmin ettiğini söyledi.

Bulgaristan’dan gençler yurtdışında eğitim kurumlarını seçerken Alman Üniversiteleri de revaçta. Almanya’da Bulgar vatandaşları idari masraflar için 150- 200 euro dışında başka bir ücret ödemiyor ve o yüzden en ekonomik ve ucuz eğitim imkanı olarak öne çıkıyor.Maliyetin düşük olması, masrafların az ve Alman ekonomisinin gücü ve muhteşem eğitim sistemi Almanya’yı bütün gençler için cazip bir üniversite güzergahı haline getiriyor.

Bu yıldan itibaren Fransa’da okumak için müracaat edenler şimdiye kadar olduğu gibi 12 değil, 10 üniversiteye başvurabilecek. Fransa’da genelde hukuk, uygulamalı dil bilgisi ve mühendislik bölümlerini seçiyor.

Bulgaristan’da liseyi bitiren gençlerin büyük kısmı eğitimine yurtdışında devam ederken, ülke içindeki yüksek okullarda öğrenci sayısında azalma gözleniyor. 2017/2018 öğretim yılında geçen yıla kıyasla devlet üniversitelerinde öğrenci kabulü %8 azaldı.Devlet bu yıl 37 yüksek okulda toplam 45 584 öğrencinin eğitimini finanse edecek. Devlet desteğiyle eğitim alacak öğrenci sayısı azalırken, üniversitelerde ücretli eğitim kotası arttırıldı. Bu yıl ücretli eğitim sayısı 12 104 yer ayrıldı. Buna ek olarak özel üniversitelerdeki ücretli eğitim de dahil edilirse, eğitimini ücretli yapan öğrenci sayısı 16159 olacak.Yurtdışı eğitimi revaçta. Gençler üniversite eğitimi için AB’nin gelişmiş ülkelerine yönelirken, Bulgar üniversitelerinde son beş yılda öğrenci sayısı 30 000 azaldı. Hem özel, hem devlet üniversitelerine ilgi azalıyor ve öğrenci sayısı düşüyor.

 

Çeviri: Sevda Dükkancı, BNR

Reklamlar