Bulgaristan Hükümeti 2015-2020 yılları arasında yolsuzluklarla mücadele için yol haritası çizecek “Ulusal Strateji” belgesini onayladı.

Ülkenin istikrarlı gelişim planı kapsamında kabul edilen stratejide, “yolsuzlukların ülkedeki demokrasi ve sürdürülebilir gelişimin en büyük engeli olduğu” ifade edildi.

Belgede ana öncelik olarak devletin üst düzey kademelerindeki rüşvetle savaşımı gösterilirken, farklı alanlarda 33 önlem içeren strateji paketinde, Bulgaristan, küçük çaplı rüşvet olayları Avrupa Birliği’nin (AB) ortalama düzeyinin altında olması, devlet idaresinin üst kademelerindeki rüşvetin ise cezasız kalmamak suretiyle önemli ölçüde sınırlandırılması hedefleniyor.

Etkin üst düzeydeki bürokratlara kadar ulaşacak yolsuzlukla mücadele birimlerin oluşturulması, seçim ortamında, adalet, içişleri ve denetleme organlarındaki yolsuzluklarla mücadele, vatandaşların küçük rüşvet sıkıntılarından korunması ve tüm yolsuzluklara karşı toplumsal bir tahammülsüzlük oluşturulması belirlenen görevlerin arasında yer aldı.

-Gümrüklerdeki rüşvet uygulamaları-

Strateji kabulü ile ilgili yapılan görüşmelerin çerçevesinde Başbakan Boyko Borisov’un yaptığı konuşmada özellikle Bulgaristan-Türkiye sınırındaki yıllardır süren kapsamlı mal kaçakçılık olayları örnek gösterdi.

Başbakan Borisov, ülkede en üst düzeyde gerçek denetim yapılacak bağımsız bir yolsuzlukla mücadele kurumunun aktif olarak faaliyete geçmesi gerektiğini söyledi.

Özellikle sınır aşırı kaçakçılık olayları ile mücadele alanında üç aydır büyük çabalar gösterildiğini ancak alınan sonuçların “umutsuzluk verici olduğunu” ifade eden Borisov, gümrükçü ve sınır polislerin yaşadıkları saray gibi evlerini örnek gösterdi.

Bazı görevlilerin rüşvet alırken üç kez yakalanıp üç kez “suçsuz” çıkıp, tekrar görev başına geri dönmelerini skandal olarak nitelendiren Borisov, ülkenin Vergi Müdürlüğü ve Gümrükler Ajansının aynı çatı altında birleşmesini önerdi.

Başbakan Borisov, Edirne valiliğince hazırlanan, yapılacak kaçakçılık olayları ile ilgili Türk gümrük yetkililerinin Bulgar meslektaşlarına verdikleri yazılı ihbarların yırtılıp atıldığını ve sorgulanan gümrükçülerin hala bunun hesabını vermemekte ısrarlı olduklarına vurgu yaptı.

Bulgar gümrükçülerin bazılarının “başka hükümdarların kulu olduklarını” söyleyen Borisov, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Edirne valisi bizim İçişleri Bakanlığı Genel Sekreterini davet ederek, suç ihbarları içeren belgeler takdim etmiştir. Edirne Valisi, bizim gümrükçü ve sınır polislerimizden Bulgaristan’ı daha çok önemsiyor. Bunlar ıslah olmazsa gerekirse orduyu oraya görevlendiririz, ancak bu rüşvete artık son verilmeli.”

Reklamlar