Son zamanlarda yeşil enerjinin yararları ve nükleer enerjinin zararlarından sık sık bahsedilir oldu. Bu temiz, çevreye uygun, merkeziyetçi olmayan enerji kaynağı olan yeşil enerji, atmosfere zararlı maddeler salgılamıyor. Yenilenebilir kaynaklar havaya zarar vermiyor. Yeşil enerji çevreye yardımcı oluyor ve bu şekilde gelecekteki nesillere yardım ediyor.Bulgaristan’a Belene’de yeni nükleer enerji merkezi gerekiyor mu? Kozloduy Nükleer Merkezi’nde 7. reaktör gibi yeni kaynaklar dışında, yeşil enerji tercih edilecek mi?

Yeşil enerji nedir ve nükleer enerjiye kıyasla yararları nedir?“Yeşiller” Partisi eşbaşkanı Borislav Sandov bu sorunun cevabını veriyor:

“Bir taraftan yeşil enerjinin “fiyatı” söz konusu, bunu devlet enerji alımı olarak belirledi, öte yandan son tüketici fiyatı göz önüne alınmalı. Bu arada büyük bir uçurum var. Bulgaristan’da Hidroelektrik Santrallerde büyük patlama yaşandı, üretim için büyük paralar verdi bu da NEK-Ulusal Elektrik Kurumunu zarara uğrattı. Yeşil Enerji fiyatı toplumun ve tüketicinin aleyhine, adaletsizce yükseltilmiştir”.

Hidroelektirk Santarli elektrik kullanıcıları bu elektriğin fiyatı olarak kömür, yani termik santral enerjisinden daha ucuz olduğunu biliyor. Hidroelektrik Santrali üretimi elektriğin yüksek fiyat algısı artık eskide kaldı.Birkaç yılda, yenilenebilir enerji kaynaklarının fiyatını oluşturan teknolojiler ucuzladı. Şimdi Hidroelektrik Santrali enerjisi daha çok iş gücü, istihdam , piyasayı genişletme ve ekolojik açıdan temiz elektrik kullanım imkanı sunuyor. Yeşil enerji fiyatı aslında parasız, çünkü doğal kaynaklar- güneş, rüzgar vs. kullanılırken, cepten bir şey ödenmiyor”.

Hava durumunun belirsizliği, güneş paneli koymak isteyenlerde tereddüt yaratır mı?“Havanın bulutlu olması güneş enerjisi üretilmeyeceği anlamı taşımıyor. Bulgaristan yeterinde güney bir ülke ve her gün yağmur yağsa bile, çatıya konulan bir güneş tesisi bir evin elektrik ihtiyacını karşılamaktadır”.  İnsanları tedirgin eden bir başka olay da, nükleer enerjiden vazgeçenler için devletin uyguladığı yaptırımlardır. Toplum bundan rahatsız olmalı mı ve Bulgar ekonomisi açısından çözüm nedir?“Yeşiller” partisi eşbaşkanı Sandov anlatıyor:“Devlet yaptırım ve ceza uygulamak yerine, bir bilgilendirme kampanyası hazırlamalı ve bu iş sektörünü tüm ülkede açmalı. Bunlar istihdam sağlayacak adımlar, aynı zamanda çevre ve temiz enerji bakımında sosyal- ekonomik noktaların temelini oluşturacak.

Türkçesi.Sevda Dükkancı

Reklamlar