Bakanlar Kurulu’nun resmi internet sitesinde yayınlanan karar taslağına göre 1 Temmuz 2019 itibariyle yaşlılık maaşı yüzde 5,7 artacak ve aylık tutarı 132,74 leva olacak. Değişiklik, 31 Aralık 2018 tarihine kadar bağlanan tüm emekli aylıklarının aynı oranda artırılacağı için yapılmaktadır.

2019 Yılı Devlet Sosyal Güvenlik Sistemi Bütçesi Kanunu, 1 Temmuz 2019 itibariyle asgari emeklilik maaşının 207,60 levadan 219,43 levaya yükseltilmesini, yani aynı oranda yüzde 5,7 artırılmasını öngörüyor. Taslakta tüm emekli maaşlarının güncellenmesinde adil bir yaklaşım sergilenmesi için yaşlılık maaşı miktarının aynı tarihten itibaren aynı oranda artırılması gerektiği vurgulanmaktadır.

Önerilen değişikliğin onaylanması sonucunda malullük aylığı ve vazife malullüğü aylığı, engelli aylığı, bireysel emeklilik maaşı gibi sigortalıların aldığı emekli maaşları dışındaki bir dizi sosyal yardım aylığının miktarının yanı sıra yaş aylığı miktarının yüzde biri olarak belirlenen sosyal yardım maaşlarına ek olarak ödenen ek ödeneklerin tutarları da artacaktır. Refakat parası, İkinci Dünya Savaşı sırasında malul kalanlara verilen ödenekler ve Savaş Gazileri Kanunu ile verilen ödenekler söz konusudur.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar