Bulgaristan Merkez Bankası (BNB) verilerine göre Ocak ayında Bulgaristan’da yabancı yatırımlar yüzde 64,6 artarak 158,8 milyon avro oldu.

Bunlar ağırlıklı olarak kısa vadeli faizlerin bir işareti olan borçlanma araçları (yaklaşık% 90’ı) şeklindeki yatırımlardır.

58,8 milyon avro tutarındaki en çok yabancı sermaye, borç enstrümanları biçiminde İngiltere’den geldi. Geleneksel olarak birinci sırada yer alan Hollanda 20,8 milyon avro ile ikinci sırada yer alırken, bunu sırasıyla 20,1 avro ve 19,6 milyon avro ile Almanya ve Lihtenştayn takip ediyor.

Toplam yabancı yatırım tutarına yapılan katkılar arasında 19,9 milyon avro tutarında sermaye kazancı bulunmaktadır. Yeniden yatırılan kazanç verileri henüz mevcut değil, dolayısıyla gösterge sıfır değer gösteriyor. Bu, yabancı mevduat sahiplerinin, temettü olarak çekmek yerine ülkede bıraktıkları Bulgaristan şubelerinin net finansal sonuçlarının bir parçasıdır. BNB, şirketlerin raporlarını aldıktan sonra rakamlar revize edilecektir.

Öte yandan son iki yıldaki doğrudan yabancı yatırım seviyesindeki istatistikler önemli bir revizyona girmiştir. 2017 yılına ilişkin ilk rakamlara göre yabancılar tarafından yapılan ekonomik yatırımlar yaklaşık 902 milyon avroydu, 2016 yılında ise 660 milyon avroydu. Ancak revizyon neticesinde 2016’daki seviye neredeyse üç kat artış gösteren yeniden yatırılan kazançlardan dolayı 1,08 milyar avroya yükseldi. Aynı zamanda sermaye payları ve borçlanma araçları azaldı.

Geçen yılki tutar, yabancı şirketlerin Bulgaristan şubelerine yönelik daha fazla kredi çekmesi nedeniyle 950 milyar avroya ulaştı. Böylelikle 2017 yılına ilişkin verilere göre yıllık artışlar düşüşe dönüştü.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar