Bulgaristan’da aşırı soğukların etkilediği doğa şartları göçmen kuşları zor durumda bıraktı. Donma tehlikesi geçiren kuşlara Türk köylüler evlerini açarak hayatlarını kurtardı.

Soğuk kış şartlarının yaşandığı Bulgaristan’da hayvanların zor durumda kalmaması için köylüler seferber oldu. Bulgaristan’da göçmen kuşların karla kaplı alanda kanatları donmuş bir şekilde zor durumda olduğunu gören Türk köylüleri leylekleri evlerine alarak soba ile ısıtıp ölümden kurtardı.

Bulgaristan’ın kuzeydoğusundaki soğuk hava nedeniyle yüzlerce göçmen kuşları donma tehlikesi ile karşı karşıya kalmasının yanı sıra kanatlarını buzla kaplanan kuşların bazıları soğuktan donarak öldü.

Dondurucu hava yüzünden kanatları ve ayakları buz tutan yüzlerce leylek uçamaz hale geldi. Yiyecek bulamayan, uçamadıkları için yırtıcı hayvanların hedefi olan leyleklerin imdadına, çoğu Türk kökenli yöre halkı yetişti.

Bölgede yaşayan Türkler, Bulgaristan’ın en sevilen büyük kuşu için seferber oldu. Tarlalarda ıslanmış ve ölmek üzere olan onlarca leylek kucaklanarak sobalı evlerde misafir edilmeye başlandı.

Silistre’nin Dulovo kasabası yakınlarındaki Zaritsa(Türkçe adı Kamerler) Köyü’nde yaşayan 53 yaşındaki Saffet Halil, “Köy yolunun yakınlarında beş tane donmuş leylek buldum. Onları eve götürdüm, ısınmaları için bir ocak yaktım ve balık verdim.” açıklamasını yaptı.

 

Saffet Halil‘in bu iyilik hareketi sosyal medyada bir destek dalgasına yol açtı ve bölgedeki diğer insanlara örnek oldu. Bu iyilik hareketini duyan ve gören insanlar da evlerini, garajlarını ve kulübelerini göçmen kuşlara açarak 40’tan fazla kuşun donarak ölmesini engelledi.

Ayrıca Rusçuk’da 12, Çernik’te 14, Depol, İsperih, Aven ve Vokil’de ikişer leylek evlerde koruma altına alındı. Hava sıcaklığının eksi 3 derece olduğunu belirten Halil, veteriner kontrolünde olan leyleklerin havanın ısınmasıyla doğaya bırakılacağını  ifade etti.

Havaların ısınmasıyla bu göçmen kuşların doğaya bırakılacağı bildirilerek bu hareketin insanlığa ders olması ve bu kış aylarında dışarıda kalan kedi, köpek vb gibi hayvanlara sahip çıkılmasının ne derece önemli olduğu ve onların da bir can taşıdığının unutulmaması gerektiğini dünyaya göstermiş oldu.

 

Bulgar bakandan soba hediyesi

Bulgaristan’daki leylek seferberliği dünya basınının da ilgisini çekti. Deliorman ve Dobruca’da yaşayanların leyleklere evlerini açmasına Bulgar hükümeti de sessiz kalmadı. Çevre ve Su Bakan Yardımcısı Krassimir Zhivkov, leylek seferberliğini başlatan yol bakım işçisi Saffet Halil’i ziyaret etti. Halil’e Çevre ve Su Bakanı Neno Dimov’un hediyesi olan yeni nesil soba ve yaban hayatı korumak için gösterdiği çabalardan dolayı bakanlığın sertifikasını verdi. Bulgaristan’ın en soğuk bölgesinde yaşadığına dikkat çeken Saffet Halil, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Benim kış aylarındaki işim, kar yağdığı zaman yolları açmak. Bu işi yaparken leylekleri fark ettim. Yol boyunca bulduklarımı toplayıp evime aldım” dedi.

 

BG Haber

 

Reklamlar