18-22 döneminde ülke genelinde halk arasında verem olarak bilinen tüberküloz hastalığı için ücretsiz muayeneler yapılacak. Muayeneler, il merkezi olan şehirlerdeki tüberküloz teşhisi ve tedavisi yapılan sağlık kurumlarında yapılacak. Bu yıl 24 Mart dünya tüberküloz ile mücadele günü münasebetiyle düzenlenen dünya çapındaki kampanyalar “Tüberkülozuz Bir Dünya Zamanı Şimdi” başlığı altında yürütülmektedir.

Açık Kapı Haftası kampanyası sırasında uzman hekimler, arzu eden herkesin tüberküloz laboratuvarı değerlendirme anketi ve danışmanlık hizmeti yoluyla tüberküloz riskini ölçecekler. Hastalık riski altında bulunan kişilere ilave muayeneler ve sağlık testleri yapılacak. Tüberküloz hastalığı tespit edilen durumlarda hastalığın başkalarına bulaşmasının önlenmesi için hasta kişilerin hastanede tedavi edilmesine yönelik önlemler alınacak.

Girişim, 2009’dan beri her yıl gerçekleştiriliyor ve halkın tüberküloz konusunda bilinçlendirilmesindeki ve sağlık hizmetlere ücretsiz erişim sağlamadaki etkinliğini kanıtlamıştır.

Geçtiğimiz yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında yapılan kampanyalarda tüberküloz hakkında toplam 11 751 kişiyle anket yapıldı, tüberküloz riski altında olan 6 935 kişiye ilave muayeneler ve sağlık testleri yapıldı. 120 kişinin tüberküloz hastası olduğu ortaya çıktı, 359 kişide latent tüberküloz enfeksiyonu tespit edildi. Hepsi tedavi görmektedir.

 

 

Kırcaali Haber

Reklamlar