NOVA TV’ye konuşan Bulgaristan Sigorta Brokerleri Birliği Başkanı İveta Kunova, zorunlu olan trafik sigorta prim tutarının 1 Şubat tarihinden itibaren yaklaşık 12 leva arttığını bildirdi. Ancak sigorta uzmanlarının ifadelerine göre sigorta primi, 10 ve 18 leva arasında değişen tutarda arttı.

Geçen yıl en çok kullanılan otomobiller arasında yer alan marka aracı için yaklaşık 160 leva tutarında zorunlu trafik sigortası ödeyen bir şoför ise bu prim tutarının bu yıl 205 levaya yükseldiğini söyledi.

Şu anda trafik sigortasında ortalama fiyat 187 levadır. Sigorta sektörü çalışanlarının ifadelerine göre zammın nedeni Avrupa standartlarıdır.

Uluslararası Sigorta Şirketleri Kurulunun kararına göre Bulgar sigortacılar 4 milyon avroluk bir banka garantisi sağlamalıdırlar. Aksi halde ülkemiz izlemeye tabi tutulacaktır. Bunun nedeni, sigorta piyasasında yurtdışında sigorta tazminatı ödemeyen dürüst olmayan sigortacılarımızın olmasıdır.

Yol güvenliği uzmanı Vladimir Todorov, “Uzmanlar, sistemin uğradığı zararın onlarca milyon levanın üzerinde olduğunu tahmin ediyorlar” diye yorum yaptı.

Sigortacılar Birliği Başkanı Stela Nestorova, “Yurt dışındaki herhangi bir olayın maliyeti, Bulgaristan’daki herhangi bir olayın masrafından yüksek. Sigorta piyasasındaki bazı oyuncular, ödeme yapmayı ertelediğinde Yeşil Kart Bürosu bu ödemeleri yapmak zorunda kalıyor “diye açıkladı.

Sigortacılar, şimdilik başka bir zam olmayacağını söylüyorlar.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar