Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da, komünist rejimin binlerce kurbanı törenle anıldı.

Bulgaristan’ın başkenti Sofya‘da, komünist rejimin binlerce kurbanı törenle anıldı.

Tören, 7 bin kişinin isimlerinin yazılı olduğu Rejim Kurbanları Anıtı önünde yapıldı. Bu sene 7. kez düzenlenen ve duaların okunduğu anma töreninin ardından kurbanların yakınları, anıta çiçek bıraktı.

Koalisyon ortaklarından Bulgaristan‘ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) Partisinden Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili Andrey Kovaçev törene bir mesaj yollarken, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Partisini de AP milletvekili İlhan Küçük temsil etti.

On binlerce işinin ölümünden sorumlu tutulan Bulgaristan Komünist Partisi’nin (BKP) yerine kurulan ana muhalefetteki Bulgaristan Sosyalist Partisi’nin ise törene temsilci göndermemesi dikkat çekti.

Komünist rejim

Sovyetler Birliği’nin Kızıl Ordusunun desteği ile 9 Eylül 1944’te darbe ile iktidara gelen Bulgaristan Komünist Partisi (BKP) yönetiminin ilk günlerinde, 20 bin muhalif idam edilmişti. Ülkede 45 yıl iktidar süren rejimin Loveç, Skravena, Belene gibi toplama kamplarına sürdüğü binlerce insandan ise bir daha bilgi alınamamıştı.

BKP rejim, ülkedeki Türk ve Müslümanlara karşı asimilasyon kampanyası başlatmıştı. Kampanya kapsamında komünistler, Türklerin ibadetlerini yasaklamış, Türk-Arap isimlerini Bulgar isimlerle değiştirmişti. Asimilasyon kampanyasıyla yaklaşık 400 bin kişi de Türkiye‘ye göçe zorlanmıştı. Komünist rejim, kansız bir darbe ile 1989 yılında sona ermişti.

Bulgaristan Parlamentosu, 2000 yılında totaliter rejimini kınayan bir yasayı kabul etmiş ancak geçen süre zarfından rejim suçlarının cezalandırılmasına ilişkin hiçbir girişim yapılmamıştı.

23 Ağustos 1939’da Stalin ile Hitler arasında “Molotov-Ribbentrop Paktı” olarak bilinen Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı imzalanmıştı. 2008 yılında 23 Ağustos, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde Totaliter Rejim Kurbanlarını Anma Günü olarak belirlenmişti.

Reklamlar