Merkez Seçim Komisyonu, seçimin kesin sonuçlarını açıkladıktan sonra 240 üyelik parlamentoda sandalye dağılımı da belli oldu. En çok oy alan, eski Başbakan Boyko Borisov’un Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisinin 97 milletvekiline sahip olacağı bildirildi. Yüzde 4 barajını geçen diğer parti ve koalisyonların sandalye sayısı da şöyle: “Bulgaristan Sosyalist Partisi’nin (BSP) lideri olduğu Bulgaristan Koalisyonu (KB) 84, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) 36 ve ırkçı Ataka (Atak) partisi 23.” Bu durumda parlamentoda temsil edilen hiç bir siyasi parti tek başına hükümeti kuramazken, zor bir koalisyon sürecine girilmesi bekleniyor.

Bulgaristan Merkez Seçim Komisyonu seçimlerin nihai sonuçlarını açıkladı. Boyko Borisov’un partisi GERB yüzde 30,5, Bulgar Sosyalist Partisi yüzde 26,6, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) yüzde 11,3, aşırı milliyetçi Ataka yüzde 7,3 oy aldı.

Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’in, hükümet kurma görevini önce en çok oyu alan GERB partisine vermesi öngörülüyor. GERB lideri, eski Başbakan Borisov, birçok eski bakanına yer vereceği kabine listesinin şimdiden hazır olduğunu bildirmişti. Parlamentodaki diğer güçler ise Borisov ile işbirliği yapmayacaklarını ifade etmişti.

BSP lideri Sergey Stanişev ve HÖH lideri Lütvi Mestan, GERB’i “başlıca siyasi rakip” olarak göstermişti. Ataka partisi lideri Volen Siderov ise başbakan olmak istediğini ve sadece kendi seçim programını uygulayacağını belirtmişti. Asgari ücretin 120 avrodan 500 avroya çıkarılması, özelleştirilmiş başlıca ekonomi sektörlerinin yeniden devletleştirilmesi gibi popülist söylemlerde bulunan Siderov, bu koşulları kabul edenlerle görüşebileceğini ifade etmişti.

GERB’in bir haftada hükümet kuramaması durumunda görev BSP’ye verilecek. BSP lideri Stanişev, partisinin, “siyasi teknokrat uzmanların yer alacağı bir kabine” kurmak üzere, hem HÖH hem de Ataka ile görüşeceğini bildirmişti. Stanişev, başbakan adayı olarak eski maliye bakanlarından Plamen Oreşarski’yi aday göstereceğini duyurmuştu.

Reklamlar