Bulgaristan’daki Türkler arasında unutulmaya yüz tutan Ramazan davulculuğu geleneği, Kırcali’nin bazı köylerinde yaşatılmaya çalışılıyor.
ramazan-davulu
Bulgaristan’daki Türkler arasında unutulmaya yüz tutan Ramazan davulculuğu geleneği, Kırcali’nin bazı köylerinde yaşatılmaya çalışılıyor. Artık yaşlıların kaldığı Laskovo köyünde, Türk-İslam kültürüne ait gelenekler canlılığını koruyor.

Sahur ve iftar vakitlerinde davul çalan Mestan Ramadan, köydeki bu geleneğin çok eskilere dayandığını söylüyor. Köyün ihtiyarları, ilerleyen yaşlarına rağmen uzun günlerde de oruçlarını aksatmıyor. 77 yaşındaki Hasan Apti, oruç tutarken hiç zorlanmadığını söylüyor. Züftü İbrahim ise 24 saat açık olan köy camisinde ibadetlerini rahatlıkla yaptıklarını söylüyor. Köydeki Kur’an kursunda ise yaklaşık 20 öğrenci dini bilgiler ediniyor ve sureler ezberliyor. Her akşam iftar sofralarına komşu ve akrabalar davet ediliyor.

Ramazan davulu gibi kültürel zenginlikler unutulsa da halk dini değerlerine sahip çıkıyor. Kırcali Müftüsü Beyhan Mehmet’in verdiği bilgiye göre, yaz tatilinde iki ay sürecek Kur’an kursları il merkezi ve ilçelerin yanı sıra birçok köyde başladı. Cami ve mescitlerde verilen kurslara başta çocuk ve gençler olmak üzere her yaştan insan katılıyor. Kırcali Müftüsü, “Kur’an-ı Kerim kurslarıyla gençlerimize temel dini bilgiler vermeyi hedefliyoruz. Böylece Bulgaristan’da yaşayan bizler; dinimizden, dilimizden, kültürümüzden kopmadan gelenek ve göreneklerimizi devam ettirmiş olacağız.” dedi.

internethaber

Reklamlar