Arkada kalan günlerde savcılık, milli güvenlik ajansı ve iç işleri bakanlığı beş şehrin öncelikle Roman mahalelerinde  radikal İslam’ın yayılmasına karşı eşine rastlanmayan geniş çaplı ve kararlı bir operasyon düzenlediler. İllegal okullarda aramalar yapıldı, büyük ölçüde edebiyat ele geçirildi,  ‘İslam devletinin’ olası yandaşları ilr ilgili sinyaller  yoklandı.

Milli güvenlik ajansı ülkede direkt terör tehditi altında olmadığını söyleyerek toplumu rahatlattı, fakat radikal İslam  tehlikesini dışlamadı.

Araştırmanın gizliliğinden dolayı ayrıntılar bildirilmedi, ajans şefi hatta Parlamento’da düzenlenen kapalı kapılar ardında toplantıda ayrıntıları açıklamadı.Operasyonun toplumda ve siyasetteki yankısı çok geniş oldu.

Parlamento’da Bulgaristan’da İslam enstitüsünün kurulması sorunu öne sürüldü. Buna gerekçe  olarak Bulgaristan müslümanlarının şimdiye kadar olduğu gibi geleneksel İslam’ın dışında eğitim veren devletlerde üniversite eğitimi görmemesi öne sürüldü. Bu fikri milliyetçi BMRO partisi de paylaştı, fakat diğer milliyetçi Ataka partisi bu fikri kesin kınadı.Radikal İslam’ın yaygınlaştırılması suçundan dolayı tutuklananların cezalandırılmasına  imkan verecek yasa değişikliklerinin yapıldığı bildiridldi. Ve Ocak ayının sonuna kadar bu değişikliklerin kabul edilmesi bekleniyor.İktidarın  faaliyetleri anlaşılır ve mantıklıdır. Bulgaristan siyasi açıdan İslam devletine karşı koalisyona bağlıdır, bundan başka Kuzey Irak’taki Kürt direnişine silah gönderiyor.Sorun üzerine BMT’nın kararı var ve bir çok ülke benzer eylemler ile Bulgaristan’ın önündedir. Balkanlarda’da dahil, örneğin –  Makedonya. Orada da radikal İslam sorunu olsa da, bizimkinden farklı. Bir fark işte burada – şimdilik İslam devleti için savaş  yürüten veya ölen Bulgaristan vatandaşı hakkında bilgi yok. Kosova ve Makedonya’da ise böyle olaylar var. Şimdilik bizde böyle olay yok, fakat  radikal İslam’a karşı önlemler devam etmez ise mutlaka olacaktır, çünkü radikal  İslam’ın bizim topraklarda  İslam devletini rol modeli olarak  göstermesi kanıtanmıştır.

Reklamlar