Bulgaristan’da son anketler, koalisyon hükümetinin büyük ortağı Sosyalist Parti’nin, başkent Sofya’da uzun süredir hakim olan protestolara rağmen ana muhalefet partisi GERB’in önünde olduğunu gösteriyor.sofya-protestolara-ragmen

 

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da dokuz haftadır süren protestolarda göstericiler, Sosyalistlerin öncülüğünde kurulan hükümetin istifasını istiyor.

Ancak Gallup International’ın yayımladığı son anket sonuçlarına göre Bulgaristan Sosyalist Partisi’ne (BSP) verilen destek, yüzde 21.5’dan yüzde 21.7’ye çıkmış durumda.

Kurduğu hükümet geçtiğimiz Şubat ayında istifa eden merkez sağ GERB partisine destek ise de yüzde 17.8’den yüzde 17.5’e geriledi.

Buna karşın ankete katılanların yüzde 40’ı hükümetin istifa etmesi gerektiği görüşündeyken, yüzde 38’lik bir oran ise kabineye destek veriyor.

Plamen Oreşarski başbakanlığında, Sosyalistler ve Türk azınlığı temsil eden Haklar ve Özgürlükler Hareketi’nin (HÖH) kurduğu hükümet iki buçuk aydır görevde bulunuyor. Ancak iki partinin görevde kalabilmek için aşırı milliyetçi Ataka partisinin de desteğine ihtiyacı bulunuyor.

HÖH’e verilen destek ise Ağustos ayında yüzde 6.7’den yüzde 6’ya geriledi.

GERB lideri ve eski Başbakan Boyko Borisov, hükümetin ek kamu harcamalarında bulunma planlarını eleştirdi ve yıl sonuna kadar erken seçime gidilmesi gerektiğini söyledi.

 

EurActiv

Reklamlar