Siyasi partilerin aldığı hazine yardımı miktarının bir kısmını iade etmesini öngören Siyasi Parti Kanunu’nda değişikliklere ilişkin kanun tasarısı, Meclis Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Değişikliklere göre siyasi partiler, fazladan aldığı yardım miktarını önümüzdeki yılın sonuna kadar iade etmek zorundadır.

31 Aralık 2020 tarihinden sonra iade edilmesi gereken tutara faiz uygulanacak.

Beklentilerin aksine teklifle ilgili ciddi tartışmalar yaşanmadı.

Partilerin fazla tutarı kendi rızası ile iade etmeleri gerekiyor. Bunu yapmadıkları takdirde 2019 yılı için hazine yardımının ikinci ödeneğinin yüzde 70’ini, diğer ödeneklerin yüzde 50’sini alacaklar.

Partilerin devlete iade etmesi gereken tutar 14,6 milyon leva.

Mecliste basına açıklamada bulunan Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) Meclis Başkanı Daniela Daritkova,”Fazladan alınan yardımlardan devletin bütçesi zarara uğramayacak. Karar alındı, kanun yasalaştı” diye vurguladı.

Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Genel Başkanı Mustafa Karadayı, Maliye Bakanlığı’nın partilere ödenen hazine yardımı miktarının nasıl hesaplandığına dair daha net bir cevap vermesi gerektiğini söyledi.

Partinin bakanlık tarafından bunun yapılmasını beklediğini ifade eden Karadayı, ”Biz de hesaplayacağız” dedi.

12 Haziran 2019 Çarşamba günü siyasi parti ve koalisyonların finanse edilmesine yönelik devlet tarafından sağlanan yıllık hazine yardımının son seçimlerde aldıkları 1 geçerli oy başına 11 levadan 1 levaya düşürülmesine ilişkin teklif, 90 ret oyuna karşı 117 oyla kabul edildi.

İhlal yapıldığına dair bilgi, 20 Mayıs 2019 tarihinde BTV’de yayınlanan “Slavi Show” programında yayınlandı.

“Slavi Show” programında partilere yönelik hazine yardımı miktarının 32 128 844 leva olması gerekirken bütçede öngörülen 38 684 384 leva ödeme yapıldığı ve bu miktarın 6 519 540 leva fazla olduğu açıklandı.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar