Bulgaristan‘da düzenlenen Olağan Milli Müslümanlar Konferansı’nda Mustafa Aliş Hacı yeniden başmüftü seçildi. Yüksek İslam Şura Başkanı ise Vedat Ahmet oldu.

Beş yılda bir düzenlen konferansa ülke çapında yaklaşık bin delege katılırken, her yerleşim yerindeki cami encümenliğinden bir kişi temsilci olarak geldi. Sıkı güvenlik önlemleri arasında geçen foruma Bulgar medyası yoğun ilgi gösterdi.

Konferansa misafir olarak Romanya Başmüftüsü Murat Yusuf, bir Avrupa Birliği ülkesi olarak yerli Müslümanların AB fonlarından da faydalanmalarını istedi. Türkiye Diyanet Vakfı Başkan Yardımcısı Prof. Hasan Yılmaz, bir nehir gibi Bulgaristan ile Türkiye‘nin kültürel köprülerle tarih boyunca gerek alttan görünmeyen, gerekse üstten görünür şekilde birbirine akmaya devam ettiğini söyledi.

Toplantıda tüzük değişiklikleri de yapıldı. Konferansa, Hak ve Özgürlük Hareketi’nden (HÖH) ayrılan Lütvi Mestan ve Türkiye Büyükelçisi Süleyman Gökçe katıldı. Öte yandan HÖH partisi adına Mustafa Karadayı, Ünal Lütfi, Aliosman İmamov, Ahmet Ahmedov da yer katıldı.

Yüksek İslam Şura Başkanı ve Başmüftü yeni görevlerine Şubat’ın ortasında başlayacak.Bulgaristan‘da Rusçuk, Şumnu ve Mestanlı’da 3 imam hatip lisesi ve bir de Sofya‘da Yüksek İslam Enstitüsü bulunuyor. Finansmanlığını Türkiye Diyaneti karşılıyor.

Seçildikten sonra konuşma yapan Başmüftü Hacı, en büyük başarının görevin tamamının bitirilmesi olduğunu söyledi. Hz. Ömer’in “Ben sizden daha iyi değilim; ama sizden daha çok ağırlık taşıyorum.” sözlerini hatırlattı.

Hacı konuşmasını, “Desteğinize çok büyük ihtiyacımız var. Biz 2010-2011 yılında yaşadıklarımızı unutmuş değiliz. Unutmayalım ki bunlar tekrarlanabilir. Ama bu cemaatburda varken, bu cemaatin sırtı yere gelmez. Ve dolayısıyla kardeşiniz olarak tekrar teşekkür ediyorum ama aynı zamanda cennet yalnız hocaların malı olmadığı gibi İslamın işi de yalnız hocaların işi değildir. Bu doğrultuda La ilahe illallah diyen herkes çalışması lazım. Bu zor şartlarda buraya geldiniz. Ben sizin önünüze utanarak karşınıza çıktım. Hakkınız helal edin.” sözleriyle tamamladı.

MUSTAFA HACI KİMDİR?

Mustafa Hacı, ilk kez 1997 yılında başmüftü olarak seçilmişti. 3 yıl süren görevinden sonra Yüksek İslam Şura Başkanı olan Hacı, 2005 yılından beri bu görevi yürütüyor. Bulgar gizli ajanı olduğu da yayınlanmıştı.

1962 doğumlu olan Hacı, 1997’de Ürdün Yermûk Üniversitesi’nden mezun olup, 2008 yılında Türkiye Marmara Üniversitesi‘nde doktorasını tamamladı.

VEDAT AHMED KİMDİR?

İslam Şura Başkanı seçilen Vedat Ahmed, 1979 yılında Şumnu’ya bağlı Kus köyünde doğdu. Şumnu Nüvvab İmam Hatip Lisesi’ni tamamladıktan sonra 2001 yılında Sofyaİslam Enstitüsü’nden mezun oldu. 2005 yılında Başmüftü Yardımcı olarak görev yapmakta. Evli ve 3 çocuk babası.

Reklamlar