Bulgaristan’dan insani statü isteyen mültecilerin sayısı son yılda defalarca arttı. Onların büyük kısmı Suriye’deki savaştan kaçıyor, Ortadoğu ve Afrika’dan gelip, Sofya’dan sığınma hakkı isteyenler de az değil. filistinli-multecilerÜlkemiz ilk defa böyle dev bir mülteci akımıyla yüzyüze kaldı. Devlet Mülteciler Ajansı verilerine göre, 2013 yılının ilk on ayında ülkeye gelen sığınmacılar on kat artmış. Bu yılın başından 21 Ekim’e kadar insani statüye sahip mülteci sayısı 1154 oldu. Adayların %28’ine red cevabı verildi. 300 kişiye statü sağlanmadı. 2012 yılının tamamında sadece 159 sığınmacıyla mülteci hakkı verilmişti.

Multeciler Dairesi Başkanı Nikolay Çirpanliev bu sene 4659 kişinin Bulgaristan’a sığınma hakkı istediğini duyurdu.Bunlar ülkeye kaçak yoldan giren göçmenlerin yarısından biraz fazlasıdır. Bulgaristan ilk defa 1995 yılında 451 kişiye mülteci statüsü vermiştir.1999 yılında syı 1349 olur. Bu genelde Kosova krizi döneminde patlak veren mülteci krizi olur. Dönemin Başbakanı İvan Kostov göçmenleri kabul etmeyi reddetse de, ülkeye belli bir mülteci akımı gelir.

Bulgar mevzuatına göre insani statü belgesi mültecilere ülkede devamlı ikamet hakkı vermektedir. Sosyal yardımlardan yararlanma hakları da böylece elde edilir. Şimdiye kadar Bulgaristan’da bulunan mültecilerden hiçbirisi böyle sosyal yardım için başvuruda bulunmadı.

Sosyal ve ailevi yardıma başvurmak için göçmenin daimi adrese sahip olmalıdır. Oysa onların çoğu ülkede kalmayı düşünmüyor. Belgelerini aldıktan sonra Avrupa Birliği’nin özellikle Batı ülkelerine gitmek istiyorlar.

 

BNR

Reklamlar