Bulgaristan Kızıl Haç örgütünün başkentteki merkezi bu yılki “Mezuniyet balosuna t-shirtle gidelim” sloganıyla gerçekleştirilen yeni yardım kampanyası dönemini resmen başlattı. “Mezuniyet balosuna t-shirtle gidelim” kampanyası, artık 5 yıldır ihtiyacı olan gençlere yardım ediyor.

Kampanyadan elde edilecek gelirle, maddi imkansızlıklar içinde yaşayan gençlerin, “daha iyi” eğitim almaları amaçlıyor. Adından da anlaşılacağı gibi kampanyanın ana fikri, lise son sınıf öğrencilerinin balo kiyafeti için ayırdıkları parayı kampanyaya bağışlayrak, mezuniyet balosuna özel bir t-shirtle gitmeleri. Kampanya ile şu ana kadar Bulgaristan’da eğitim gören, ihtiyaç sahibi 141 üniversite birinci sınıf öğrencisine burs verildi.

İkinci ve üçüncü sınıfa giden 36 öğrenci ise, gösterdikleri üstün başarı için tek seferlik burs aldı. Bu anlamlı yardım kampanyasına şu ana kadar 2,272 lise mezunu öğrenci destek verdi. Bu sayede yaklaşık 50 bin leva maddi yardım toplandı.

Bu yılki “mezuniyet balosuna t-shirtle gidelim”  kampanyasına destek verecek öğrenciler bize “Haydi gösterişi bir kenara bırakalım ve bu yardım kampanyası altında birleşelim” diyor. Sofya Mesleki Elektronik Lisesinden Mino Karacov da kampanyayı destekleyenlerden biri. Miro kampanyanın kişinin önüne iki seçenek sunduğunu söylüyor: ya “bir gün içerisinde kendin için güzel bir şey yapabilirsin” ya da “başka birinin yaşamına devam edebilmesi için ona yardım edebilirsin”.

Mino, insanın zor bir anında yanı başında bir arkadaşının olmasının ve yardım görmenin ne kadar önemli olduğunu anlayabildiğini aktarıyor ve “Daima tutucu insanlar fazla, ama ben onları suçlayamam. Ancak ben bu tip kampanya fikirlerine karşı açığım. Yardıma ihtiyacı olan kişilere inandığımı göstemem için çok para harcamama gerek yok. Bu yardım onlara hayatlarında ilerlemek için ihtiyaç duydukları motivasyonu ve hayallerini gerçekleştirme imkanı veriyor.” diyor.

Şimdi de bu güzel kampanyanın nasıl başladığını hatırlayalım hep birlikte. Kampanya fikri aslında 2013 yılında Sırbirstan’ın “Pirot” şehrindeki lise son sınıf öğrencilerinden doğmuş. Pirot, çok sayıda Bulgarın yaşadığı, aynı zamanda bir çok Bulgar turistin de ziyaret ettiği bir yer. Şehirde o yıl mezun olacak tüm lise son sınıf öğrencileri, mezuniyet balosuna gece elbiseleri ve takım elbiselerle gitmek yerine sade birer t-shirtle katılma kararı alıyor ve gençler, balo için biriktirdikleri paraları yardıma muhtaç çocuklara bağışlıyor. Bir sonraki yıl -yani 2014’te- bu güzel jest, “mezuniyet balosına t-shirtle gidelim” inisiyatifi adı altında ülkemizde başlatılıyor ve kısa bir süre içinde tüm yurda yayılıyor.

Sofya 22’inci okulu son sınıf öğrencisi Mihaela Velkova, mezuniyet balosuna masallardakine benzeyen elbisesini gardorobunda bırakarak, basit bir t-shirtle gidecek. Yardım kampanyasının çok anlamlı olduğunu söyleyen Mihaela, “Bizler bu kampanya ile insanlara mutlu olmaları için yardım ediyoruz. Benim yaşımda olan daha fazla kişinin bunun üzerinde düşünmesi gerekir” diyor. Eğitimin hayattaki en önemli şeylerden biri olduğunu vurgulayan Mihaela, tüm gençleri bu kampanyaya katılmaya çağırıyor. Mihaela, “Bizler her gün güzel olabilirz. Bu balo, bu gösteriş sadece tek bir gün için yapılıyor. Bizler bu günde “ne kadar güzel” ve “ne kadar muhteşem” olduğumuz düşüncesine odaklanmak yerine, dayanışma içinde birleşebilir ve ihtiyacı olan gençlere yardım edebiliriz.” diyor.

Kampanyaya ülkemizin ünlü isimleri de destek veriyor. Onlar arasında şarkıcı Ventsi, Kris Zahariev ve Bulgaristan Ritmik Jimlastik Takımı üyeleri de var. Kampanya lise mezuniyetiyle ilgili olmakla birlikte, inisiyatife destek vermek isteyen herkes bir t-shirt satın alarak gençlerin eğitimine bağışta bulunabilir.

Haydi, başkalarının yaşamında güzel bir farklılık yaratmak için; gelecekte gururla hatırlayacağınız güzel bir anı yaratmak için. Şimdi siz de basit, sade bir t-shirt satın alın!

 

Çeviri: Nur Sena Radoykova, BNR

Reklamlar