Şumen“Makine Mühendisliği, Elektronik, Telekomünikasyon ve Ulaştırma Meslek Lisesi” 10. sınıf öğrencisi Denis İsmetov,. “Işıklı yaya geçidi” projesiyle “SUPER STEM” Bulgaria yarışmasında ödül kazandı. Proje fikrini ise öğretmeni yük. müh. NedyalkaYordanova ortaya attı.

Denis İsmetov iki aydan beri üzerinde çalıştığı proje ile Gorna Oryahovitsa’da düzenlenen bir yarışmada “mühendislik” dalında ikinci oldu.

“Amaç, insanların yaya geçidi üstünde yürürken elektriğin üretilmesidir” diyen gence göre, Şumen’in “Kristal” meydanı, “ışıklı yaya geçidinin” kurulmasına çok uygundur.

“Bu dar sokaktan sürekli insanların geçmesi proje için büyük önem taşıyor” diyor Denis ve şunu da ekliyor:

“Işıklı yaya geçidi bir aküye bağlanacak. Gündüz şarj olan akü, gece vakti ise biriken elektrik geçit alanını aydınlatacak.”

Denis’in öğretmeni yük. müh. NedyalkaYordanova projenin maliyeti ve kullanılacak enerji hakkında şunları paylaştı:

“Gerekli hesaplamaları yaptık, fakat bu aşamada ışıklı yaya geçidinin maliyetine ilişkin yorum yapmak istemiyoruz. Yoğun insan akışı sayesinde geçitte üretilecek olan elektrik, hem çok ucuz, hem ekolojik olaca.

Denis İsmetov(solda birinci), öğretmeni yük. müh. Nedyalka Yordanova ve diğer yarışmacılar.

Denis, projenin hala geliştirme aşamasında olduğundan dolayı ilgili kuruluşlara henüz tanıtılmadığını ekledi. Ayrıca ışıklı yaya geçidi fikrinin hayata geçirilmesi için finansman aranacak.

Sözlerine göre ışıklı yaya geçidi gerçek olursa Şumen’in görülecek yerlerinden biri olur.

“Bildiğim kadarıyla, ülkenin hiçbir yerinde böyle bir yaya geçidi yok. Öyle ki, birçok insan bunu merak edip gözleri ile görmek isteyecektir” diyor Denis İsmetov.

 

Haber: Ayşe Latif, Çeviri: Özlem Tefikova, BNR

Reklamlar