Bulgaristan‘da Türklerin yoğun olarak yaşadığı Rodop bölgesi, Mart ayında ağır kış şartlarının etkisinde. Rodplarda kar altında kalarak dünya ile irtibatı kesilen yerleşim yerlerinde hastaların imdadına helikopterler yetişti.

Bulgaristan Savunma Bakanlığı, Kırcaali Valisi İliya İliev’in talebi üzerine Rodop bölgesine iki helikopter gönderdi. Oldukça zor koşullarda yardıma koşan ekip, bölgeye ilaç ve gıda temini yaptı.

AS 532AL Cougar tipi helikopterlerle düzenlenen operasyonlarda, Ardino (Eğridere) Belediyesi’ne bağlı Lübino (Ömerler) köyünde 65 yaşındaki diyabet hastası bir kadına insülin ilacı yetiştirildi. Golobrad (Köse Hasanlar) köyünde kanser hastası bir kişinin acılarını azaltmak için de morfin verildi.

İkinci helikopter ise Gorno Prahovo (Tozçalı) köyündeki hamile kadının imdadına yetişti. Vildane Yaşar (36), sedyeye bağlanarak helikoptere çekildi ve Plovdiv (Filibe) Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Brezen köyünde 80 yaşındaki Fatma İsmail’e de insülin verildi.

Kar kalınlığının 1,5-2 metre ulaştığı Eğridere‘nin merkezine ise kar temizleme makinalarının yoğun çalışması sonucunda ulaşıldı.

OTOMOBİL SPORCULARI DAĞDA MAHSUR KALDI

Öte yandan ülkenin güneybatısındaki Velingrad yakınlarında 2 bin rakımlı Belmeken dağı eteklerinde mahsur kalanların bir kısmı, açılan yollar sayesinde kurtarıldı. Mahsur kalan insanları kurtarmak için 24 saat boyunca iş makinesinden inmeyen 70 yaşındaki Ahmet Hacı, 3 metre yüksekliğindeki karı günde 4-5 km. yol alarak deldiklerini söyledi.

Başka bir dağ evinde mahsur kalan 40 otomobil yarışçısı ve 60 personele de ulaşılmaya çalışılıyor. Mahsur kalan sporcuların durumu iyi olduğu öğrenildi.

Bulgaristan’da kar afetinden yaklaşık 200 bin kişinin etkilendiği tahmin ediliyor.

Bu arada Çevre Bakanlığı, Tunca ve Meriç nehirlerini su seviyesinin kritik durumda olduğu ve yetkililerin durumu sürekli olarak kontrol ettiğini açıkladı.

Reklamlar