GERB liderliğindeki eski hükümetin üyelerinin uçakları uygunsuz şekilde kullandığının ortaya çıkması, Bulgaristan’ın yasal olarak yetkilileri taşımakla görevli 28. Hava Filosu ile ilgili bir tartışma başlattı.
OLYMPUS DIGITAL CAMERABulgar Sosyalist Partisi’nin (BSP) idaresindeki yeni hükümet, bir önceki hükümetin filonun uçaklarını resmi amaçların dışında kullanıp kullanmadığını araştırmakla görevli özel bir meclis komisyonu kurdu.
Komisyon 3 Temmuz’da yaptığı duyuruda, eski Başbakan Boyko Borisov’un 2009 ve 2013 yılları arasında popüler av bölgelerinin yanı sıra seçim kampanyasıyla örtüşen başka geziler de dahil olmak üzere 422 uçuş talep ettiğini ileri sürdü.
Havacılık konusunda uzman bir dergi olan AERO’nun yazı işleri müdürü Krasimir Grozev’e göre, söz konusu filo bağımsız bir birim olması ve Savunma Bakanlığı’na bağlı Hava Kuvvetleri’nin bir parçası olmaması nedeniyle AB ve NATO içinde benzersiz bir yapı.
SETimes‘a konuşan Grozev, “[Bu tür filolar] askeri, insani ve benzer başka görevler yerine getiriyor ve mevcut teçhizattan daha üst düzeyde yararlanıyorlar. Ama Bulgaristan’da, sosyalist dönemden kalma garip bir şey var.” dedi.
2010 yılında parlamento, filoyu Ulaştırma Bakanlığı’ndan alıp başbakanın yetki alanına dahil etti; artık sadece başbakan resmi uçak kullanım talebinde bulunabiliyor.
Blog yazarı Tropkanev’e göre, GERB seçim programında yolsuzluğa ve hatta uygunsuz görünen uygulamalara bile son verme vaadinde bulunduğu için, resmi uçak kullanım sayısının fazla olması sorunu o zamandan bu yana daha karmaşık hale geldi.
Tropkanev, “Onun yerine, eylemleri hayal edilebilir hoşgörü sınırlarının ötesine, en önemlisi de halkın hoşgörü sınırlarının ötesine geçti.” dedi.
Borissov özellikle resmi uçuşlardan kaynaklanan giderleri kısma ve insani görevler ve acil durumlarda resmi uçakların kullanılıp kullanılmayacağını ve ne zaman kullanılacağını dikkatli bir şekilde değerlendirme sözü vermişti.
Sonuç olarak, blog yazarları, 2012 ortasında Borisov’un en sevdiği amatör futbol kulübü Bistritza Kaplanları’nın, dönemin GERB milletvekili Emil Dimitrov’a ait Çavdar takımıyla maç yapmak üzere Etropole’den Varna’ya resmi uçakla götürülmesi gibi olaylara işaret ediyor.
Blog yazarı Vladimir Yanev yazısında, “Bir dostluk maçıydı ve otobüsle giderek kendi şehirlerinde kolayca maç yapabilirlerdi ve bu etkinliğin maliyeti de sembolik olurdu.” dedi.
Borissov, uçuşun parasını takımın ödediğini söylese de, eleştirenler sorunun Bulgaristan Sivil Havacılık Kanunu’nun 28. Filo’nun sadece “özel uçuşlar” yapabileceğini ifade eden maddesi olduğu görüşündeler.
Bu özel uçuşlar ülkenin cumhurbaşkanının, cumhurbaşkanı yardımcısının, meclis başkanının, başbakanının, yerli ve yabancı hükümet yetkililerinin, konuk heyetlerde yer alan kişilerin, onlara eşlik edenlerin, güvenlik personellerinin ve onların bagajlarının taşınmasını kapsıyor.
Bazıları, filoya ihtiyaç olup olmadığını ve bir alternatif bulunup bulunmadığını belirleme amacıyla değerlendirme yapılması gerektiğini savunuyor. Bu kişiler, ulusal hava yolu Türk Hava Yolları bünyesinde resmi uçuşlar için özel bir departmanın olduğu Türkiye gibi diğer ülkeleri örnek gösteriyorlar.
Grozav, “Filoyu hepten kaldırmak mümkün. Örneğin İngiltere’de, böyle bir yapı yok. Orada devlet [yetkilileri] kiralık ticari uçaklarla seyahat ediyor.” dedi.
Ancak blog yazarı Spirdon Spirdonov, filo yeniden organize edilmek suretiyle iki yöntemden birisi kulanılarak usulsüz kullanımın önlenmesi gerektiği görüşünde.
Spirdonov, “Birincisi, filoyu Ulusal Güvenlik Teşkilatı yapısına dahil etmek… UGT müdürüne tabi olmak istismar riskini azaltacaktır. İkinci seçenekse Savunma Bakanlığı bünyesine almak, ki bunun için de yapının askerileştirilmesi ve uçakların pilotluk ve mühendislik hizmetlerinin hava kuvvetlerine devredilmesi gerekecektir.” dedi.
Filoyu, silahlı kuvvetler bünyesindeki sivil bir birime dönüştürme seçeneği de bulunuyor.
Spirdonov, “Bu da askeri pilotlara, sadece 15 yıl hizmet ettikten sonra gelen emekliliklerinin ardından mesleki kariyerlerini filoda sürdürme olanağı sağlayacaktır.” dedi.
Bulgaristan, resmi uçakların uygunsuz kullanımını önlemek için ne yapmalı? Görüşlerinizi yorum bölümünde bizimle paylaşın.
SETimes.com  I Tzvetina Borisova
Reklamlar