Meclis Genel Kurulunda görüşmelerinin ardından ikinci okumada yapılan oylama sonucunda Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu’nda değişiklikler yapılmasına ilişkin kanun tasarısı kabul edildi. Değişikliklere göre Kamu Denetçisi, Meclis tarafından şimdiye kadar olduğu gibi gizli oylama ile değil, açık bir oylamayla seçilecek. Bundan başka Kamu Denetçisi daha fazla yetkiye sahip olacak. Yetkiler arasında insan hakları alanında uluslararası belgelerin imzalanması ve onaylanması için Bakanlar Kurulu ve Millet Meclisine tavsiyede bulunmaktır.

Ayrıca Kamu Denetçisi seçimi için adaylar, şimdiye kadar olduğu gibi sadece milletvekilleri ve Meclisteki parti grupları tarafından değil, kar amacı gütmeyen tüzel kişiler tarafından da gösterilebilecek.

Kamu Denetçisi Vekili de Kamu Denetçisinin önerisi üzerine Meclis Genel Kurulunda açık oylamayla seçilecek. Bundan sonra Kamu Denetçisi seçim şartlarının bir parçası olarak Kamu Denetçisinin insan hakları alanında deneyimini kanıtlamış olması gerekecek.

Bütün partiler kanun tasarısını desteklediler ve yalnızca Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) milletvekili Jelyo Boyçev, Kamu Denetçisinin açık bir oylamayla seçilmesine karşı çıktı. Belirttiğine göre değişikliklerle bir muhalefet adayı böyle bir seçimi kazanamaz. Şimdiki Kamu Denetçisi Maya Manolova’yı örnek gösteren Boyçev, iyi bir Kamu Denetçisi olmasına rağmen bu kurallara göre yeniden göreve seçilemeyeceğini düşünüyor.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar