İktidar ortağı olan Birleşik Vatanseverler Koalisyonu, kaçak olarak balık avı yapanlara verilen cezaların artırılması için Millet Meclisi Başkanlığına Ceza Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi sundu.

Teklif, sadece kaçak balık avcılığı yapanlara değil, aynı zamanda “avcılık” esnasında yakalanan avcılara da ceza uygulanmasını öngörmektedir. Balık çiftliklerde patlayıcı, zehirli veya uyutucu maddelerle balık avlamadan başka kanuna aykırı olan her tür balık yemi kullanımı için de cezalar uygulanması öneriliyor. Kaçak balıkçılık için minimum idari para cezası miktarının 100 levadan 200 levaya artırılması ve önemsiz görülen ihlaller için de ceza öngörülüyor. Şu anda kanun yasak balık avı için bir yıla kadar hapis ve 100 ile 1000 leva arasında para cezası öngörmektedir.

Yeni tasarıda ikinci bir ihlalde hapis cezası süresinin 2 yıla kadar uzatılması ve para cezasının 500 ile 2 000 leva arası tutarda olması öngörülüyor. Birleşik Vatanseverler Koalisyonu, kanun teklifi tasarısının Gerekçeler bölümünde ihlalin tekrarlanması halinde daha sert bir ceza verilmesiyle daha iyi önlem alınacağını belirtti.

Kanun teklifini sunan milletvekilleri, tasarının Gerekçeler bölümünde kaçak avcıların ülkedeki toplam balıkçı sayısının yüzde 0,001’ini oluşturduğunu, ancak şu anda bu tür yasak balık avlanmanın zirve yaptığını vurguladılar. Onlar, gerekçe olarak ayrıca şunları kaydettiler: “Bulgaristan, kaçak avcılık ve solucan ve patlayıcı maddelerle balık tutmak için yalnızca para cezası verilen az sayıdaki AB ülkesinden biridir”.

Kırcaali Haber

Reklamlar