Cumhuriyet Başsavcılığı Sözcüsü Rumyana Arnaudova, gazetecilere verdiği brifingde Organize Suçlarla Mücadele Genel Müdürlüğü (GDBOP) tarafından yürütülen operasyonda tespit edilen telekomünikasyon operatörlerinin ihlal ettiği telif hakları ve vergi kaçakçılığı hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Arnaudova, “700 000 telekomünikasyon operatörü kullanıcısı, kaçak olarak hizmet veren telekomünikasyon operatörü abonesidir. Beş kablolu televizyon, Telif Hakları ve İlgili Haklar Kanunu’nu ihlal ederek toplam 60 Bulgar ve yabancı televizyon programları yayınlamıştır” diye bildirdi.

İhlaller, savcılar ve GDBOP ve İletişim Düzenleme Komisyonu görevlilerinden oluşan 8 ekip tarafından Burgaz, Kırcaali, Köstendil, Blagoevgrad (Yukarı Cuma), Petriç, Sandanski ve Dupnitsa şehirlerinde yürütülen operasyonlarda tespit edildi.

Teknik bilirkişi raporu hazır olmadığından ve kaçırılan vergi tutarının tam olarak bilinmemesinden dolayı şu ana kadar kimse hakkında suç duyurusunda bulunulmadı.

Kaçırılan vergi tutarı yüksek miktarlara ulaşırsa 8 yıla kadar hapis cezası ve yüksek miktarda para cezası öngörülmektedir.

Dupnitsa kasabasında düzenlenen operasyonda bilgisayar becerilerini araştırma yapanları engellemek için kullanan bir bilişim teknoloji uzmanı gözaltına alındı.

Blagoevgrad’da nerdeyse tüm Güneybatı Bulgaristan’da programlar yayınlayan iki kablolu televizyon araştırılıyor.

Arnaudova,”Ülkede büyük televizyonların bu ihlallerden dolayı uğradıkları zararlar sadece 2 ay için 10 milyon levayı aşıyor. Bu miktar telif hakkı sahiplerine ödenmesi gereken tutarın toplamıdır. Hala korsan yayıncılık yapan kablo TV operatörleri var” diye izah etti.

GDBOP Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yavor Kolev, suçluların gözetiminin devam edeceğini vurguladı. Kolev,”Operatörler son 20 yılda denetlendi ve uyarıldı” dedi. İnternetin gelişmesiyle birlikte bu tür ihlalleri araştıranların zorluk çektiği anlaşıldı.

İhlallerden dolayı Milli Gelir Ajansı (NAP) yetkililerinin vergi denetimlerine başlayacağı açıklandı. Bu alanda yüksek oranda kayıt dışı ekonomi söz konusudur. İletişim Düzenleme Komisyonu, ihlalcilerin tespit edilmesi ve gelecekte ihlallerin önlenmesine yönelik çalışmalara devam edecek.

Korsan yayıncılık ve vergi kaçakçılığı suçları araştırmasından dolayı Europol temsilcisi Bogdan Chinaru ülkemizde bulunuyor.

İçişleri Bakanı Mladen Marinov, bugün Mecliste basına yaptığı açıklamada Bulgaristan’da korsan yayıncılığın ciddi bir sorun oluşturduğunu kaydetti. Dün Gotse Delçev, bugün de Köstendil sakinleri kablo TV ve internet erişiminden mahrum kalmasından yakındılar.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar