Ulusal İstatistik Enstitüsü (NSİ) ve Bulgaristan Elektrik-Elektronik Mühendisliği Birliği’nin verilerine göre, Bulgaristan’ın yaptığı ihracat içindeki en büyük payı elektrik-elektronik ürünleri oluşturuyor. 2018 yılı itibariyle ihraç edilen elektrik-elektronik ürünlerinin değeri 7 milyar levaya yakın veya ülkenin gerçekleştirdiği toplam ihracat içindeki payı yüzde 12’nin biraz üzerine çıkıyor.

Bulgaristan Sanayi Sermaye Derneği’nden yapılan yazılı açıklamaya göre 2007’den geçen yılın sonuna kadar dört kat artış göstererek ihracat performansına en önemli katkı sağlayan sektör budur. Başlangıçta toplam değeri 1,5 milyar levadan fazla olan ihraç edilen elektrik-elektronik ürünlerinin değeri geçen yılın sonunda 6,963 milyar levaya ulaştı. Böylece 11 yıl içinde giderek mineral yakıtlar, bakır ve bakır ürünleri, giyim ürünlerini geride bırakarak 5. sıradan 1. sıraya yükseldi.

Sektörün en büyük pazarı, toplam ihracatın % 20’sının yapıldığı Almanya’dır. Bulgaristan, 2016’dan itibaren AB’nin en büyük ekonomik gücü olan Almanya’ya ithal ettiğinden daha fazla elektrik-elektronik ürün ihraç ediyor. Ülkemiz geçen yıl Almanya’ya 1,1 milyar levadan fazla değerde sektöre ait ürünler ihraç etti. Bunların arasında buzdolapları, elektrikli ev aletleri, araba kabloları, elektrik panoları, panolar, paneller, konsollar ve daha fazlası bulunmaktadır.

Uzmanların ifadesine göre sektör, elektrikli-elektronik ürünlerin ihracatında daha fazla ilerleme kaydetme potansiyeline sahip, ancak kalifiye eleman bulma konusunda sorunlarla karşılaşmaktadır.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar