Batı Bulgaristan’ın Küstendil şehri yakınlarında “Haçlı taş”(Krıstati kamık) kutsal adak yeri
Photo: Doç. Lübomir Tsonev’in özel arşivi

Hristiyanlık, putperestliği inkar ediyor. Ancak putperest ve Hristiyan yerler arasında ilginç, ama araştırılmamış bağlantılar var. Katı Hal Fiziği Enstitüsü’nden Doç. Lübomir Tsonev, şunları anlatıyor: “Köylerde sık sık bir yerde kutsal bir kalıntı bulunduğunu rüya görenler için efsaneler duyuluyor. İnsanlar bu yere gittiğinde de gerçekten bu eşyayı bulurmuş ve bu yerde de küçük bir kilise yaparmış. Böyle olaylar pek çoktur, bu yüzden de tesadüf eseri olamaz. Bence bu, halkın geçenlerde kutsal yerler için hatırası ile ilgilidir.”

Снимка

Bu olay için örneklerden biri Makedonya ile sınırda Küstendil şehri yakınında bulunan ve 2 metre yüksek olan “Krıstati Kamen”. Haç düşmüş ve arkasındaki kayaya düşerek kırılmıştır.

СнимкаLübomir Tsonev ise bu yeri görmeye gitmiş. Kendisi şunları anlatıyor: “Kayanın arkasına geçmeye karar verdim. Üstünde yuvarlak ve güzelce oyulmuş çukurlar gördüm. Arkeologlara göre bunlar eski tapınaklardır. Bu çukurlara süt, su veya şarabın akıtıldığı bilinmemektedir, çünkü bunlar İ.Ö. II. binyıla aittir.”

Diğer ilginç bir yer, Dupnitsa şehri yakınındaki Çerven Bryag köyündeki “Az. Az. Petır ve Pavel” yeridir. Bunun için Lübomir Tsonev şunları anlattı: “Bu yerde çok eski bir höyük var. Tepesinde 2 metre yükseklikte bir taş var. Hristiyan çağında bu taşın üst kısmı haç şekline getirilmiştir. Bir tarafında ise mum yakmak için özel bir yer yapılmıştır. Batı Avrupa’da böyle olaylar var.”

Doç. Lübomir Tsonev, “Heros” olarak adlandırılan bir tanrı sayılan Trakya atlısını anlatırken şunları açıkladı: “Trakya atlısının çehresi, İ.Ö. zamanlarından Balkan kabilelerinin bir çehresidir. Bu çehre ile yaklaşık 5 bin kaya levha bulunmuştur. Atlı, ya harekette ya da avdayken resmedilmiştir. IX.-X. yüzyıla doğru Az. Georgi anılmaya başlandı. Efsanelere göre Az. Georgi askermiş. İlk resimlerinde Az. Georgi, ayakta veya oturmuş halde elinde kılıç ve kalkan ile gösterilmiştir. Az. Georgi’nin atta resmedilmesi ise IX. asırda Balkanlar’da başlamıştır.

Снимка

Sozopol’da XX. yüzyılın başında bulunan ikili ikona da Heros’un eski çehreleri ile Az. Georgi çehreleri arasındaki bağlantıyı gösteren ilginç bir kanıttır. Doç. Lübomir Tsonev şunları açıkladı: “Bu ikona, iki atlıyı gösteren tahta bir levhadır. Üstünde Az. Georgi ve Az. Dimitır resmedilmiştir. Az. Georgi elinde mızrak ile gösterilmiştir. Sırtında yay ve oklar görülüyor. Az. Georgi diğer ikonalarda bu şekilde resmedilmemiştir. Bu, avcı olan Trakya atlısını andırıyor. Azizler karşısında bir ağaç var. Ağaç etrafında ise bir yılan var. Az. Dimitır ise yılana topuz ile saldırıyor. Hristiyanlıkta böyle süjeler yoktur.”

Istranca dağında Zaberinovo köyünde Aziz Georgi kilisesi. Trak tanrısı Heros’un tölyefi Hristiyan azizi olarak kabul görüyor.

Çeviri: Rayna İvanova

Reklamlar