Bulgaristan’da helal et için savaşan iki kahraman

Kırcaali’den Mehmet Tevfik( namı diğer Antika Mehmet) ve Cevdet Mustafa,  Bulgaristan’da kreşlerde, anaokullarında, okullarda ve diğer kamu alanlarında Müslüman çocuklarına domuz eti yedirilmesine savaş açmışlardır…

Bu konuda Bulgaristan Parlamentosundaki, Sivil Toplum Kuruluşları ve Vatandaşların Şikayetleri ile ilgili İşbirliği Komisyonu’na, Bulgaristan Başmüftülüğü’ ne, Bulgaristan Başsavcılığına, Müslümanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerin Belediye Başkanlarına, Avrupa Parlamentosuna, Avrupa Komisyonu Başkanına, Dış ülkelerin Sofya’daki temsilciliklerine, Türkiye Cumhurbaşkanı’na, Türkiye Başbakanı’na, Bulgaristan’da bir Belediye ile kardeş Belediye olan Türkiye’deki Belediye Başkanlarına v.s. gönderdikleri şikayet dilekçeleri ve mektuplarla Bulgaristan’daki bu domuz eti konusunu gündeme getirmişlerdir.

Bulgaristan Parlamentosuna yazdıkları şikayet dilekçesinde şöyle denilmektedir:

“…Aşağıda imzaları bulunan biz, Müslüman dinine mensup Bulgaristan Cumhuriyeti vatandaşları, Bulgaristan Cumhuriyetindeki kreşlerde ve okullarda Müslüman çocuklarına helal gıda seçme hakkı verilmemesine şiddetle karşıyız.

Sizin de bildiğiniz gibi, şu an Bulgaristan’daki kreşlerde, çocuk yuvalarında, okullarda ve hastanelerde Müslüman çocuklarına helal gıda seçme hakkı verilmemektedir;  Almanya, İngiltere, İskandinav ve diğer ülkelerdeki Müslüman çocuklarının bu sorunu, kanun ve yönetmeliklerle çözülmüştür.

….

Bulgaristan Cumhuriyetindeki çocuk yuvalarında, okullarda ve sağlık kuruluşlarında Müslüman çocuklarına helal gıda seçme hakkı verilmemesi, Bulgaristan Anayasasının 6. Maddesinin 1. ve 2. Bentlerinin, 37. Maddesinin 1. Bendinin, Diyanet işleri kanununun 2. Maddesinin 2. Bendinin ve 4. Maddesinin 3. Bentlerinin ihlalidir…”

Türkiye Cumhurbaşkanı’na ise şu satırları yazmışlardır:

“…Tüm Bulgaristan’da olduğu gibi, örneğin “Türk – Müslüman partisi” olarak bilinen Hak Ve Özgürler Hareketi yönetiminde olan Kırcaali bölgesinin 7 belediyesinin tamamında Müslüman çocuklarına daha kreş yaşlarında domuz eti yedirilerek bu damak alışkanlığı aşılama gayretleri hâlâ sürmektedir. Bulgaristan Başmüftülüğü’nün bu konudaki suskunluğu ise, hayrete şayan…”

Kırcaali Belediyesi ile Kardeş Belediye olan Edirne Belediye Başkanlığı’na da şunları yazmışlardır:

“… Geçtiğimiz Nisan ayında, Haskova belediye meclisinin 1915 Ermeni olaylarını “soykırım” olarak tanımlamasından sonra, Edirne Belediyesi, aynı belediye ile “kardeşliğini” askıya almıştı. Ancak Kırcaali belediyesinin de, Müslüman çocuklarına domuz eti yedirdiği gerekçesiyle, Türkiye’de herhangi bir belediye ile “ Kardeş Belediye” olamayacağı kanısındayız…”

Hak ve Özgürlükler Hareketi yönetimindeki Belediye Başkanlarına da, şuna benzer dilekçeler yazmışlardır:

“Ne yazık ki, sizin yönetiminizdeki kreşlerde, anaokullarda, okullarda ve hastanelerde bu “utanç verici uygulama”( Müslüman çocuklarına domuz eti yedirilmesi) devam etmektedir. Bugün “Avrupa Bulgaristan’ında” bu utanç verici sorun, 1 milyondan fazla Müslüman’ı ve nüfusun %15’ini ilgilendirmektedir. Örneğin siz, bölgenizde çoğunluk olan bu Müslüman nüfus sayesinde Belediye Başkanı seçilebildiniz…”.

En son Kırcaali’de küçük yaştaki Müslüman çocuklarına domuz eti yedirilmesine karşı başlatılan imza kampanyasını düzenleyenlerin öncüleri arasında da yine Mehmet Tevfik ve Cevdet Mustafa görülmektedir.

Bu iki kahramanın başlattığı mücadele, yavaş yavaş ses getiriyor ve milyonlarca Müslüman’dan da destek geliyor…

Nihayet  bu iki kahramanın girişimlerinden sonra, çocuklara yedirilen domuz eti konusunda, Müslümanların büyük tepkisini gören Kırcaali eski Müftüsü ve şimdiki Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH/DPS) Kırcaaali milletvekili Şaban Ali Ahmed ve HÖH yönetimindeki Kırcaali belediyesi yetkilileri, – her ne kadar resmi olmasa da – bu konuyu çözüme kavuşturacaklarını ve yeni 2015-2016 öğrenim yılında,  Kırcaali’deki kreşlere ve okullara helal gıda üreten şirketlerden et ve et ürünleri temin edeceklerini söylemek zorunda kaldılar.

Yani Bulgaristan’da birileri( Müftülük de yapmış olsa), Müslüman olduklarını, Mehmet Tevfik ve Cevdet Mustafa sayesinde hatırlamış oldular!

Reklamlar