Bulgaristan’da sağlık koruma sitemi ciddi krizde. Sağlık Bakanı Kiril Ananiev önümüzdeki yıl bizde yep yeni bir sağlık modeli uygulanacağını söyledi.

Ülkemizde 345 hastanenin 250 milyon Avro’dan fazla borcu varken, zorunlu sağlık sigorta kasasının devlet bütçesinden 200 milyon Avro ek para aldıktan sonra yabancı hastanelere, yarısı vadesi geçmiş 140 milyon Avro borcu varken bu sistem iyi olabilir mi? Sistem çökmek üzere ve 7 milyon Bulgaristan vatandaşının sağlığını ve hayatını tehdit etmektedir. Bu 7 milyondan bir milyonun zorunlu sağlık sigortası yok. Aynı zamanda tıbbi hizmetlerden faydalanıyorlar, sağlık kurumları acil yardımı kimseye reddedemez , ödenmese de. Burada sağlık sisteminin yönetiminden bahsediyoruz.

Sağlık sisteminin bu yılki bütçesi 2.5 milyar Avro’yu aştı , geçen yıla bakarak 200 milyon daha fazla. Bu paralara hastaların ilaç ve ek tıbbi hizmet için yaptığı doğrudan ödemeleri eklersek, 4 milyar Avro gibi Bulgaristan için etkileyici bir paradan bahsediyoruz. Doğrudan ödemelere gelince, sağlık sigortası olan ve olmayan , her bir Bulgaristan vatandaşı doktora veya ilaca ihtiyacı olduğunda ek ödemeleri cebinden yapar. Sağlık kasası ilaçların yarısından fazlasını ödemez. Hastane tedavisi teoride sağlık kasası tarafından ödenir, pratikte kimse hizmetten memnun değil ve yine cebinden öder .

Hastaneler yaptıkları gerçek harcamaların kasa tarafından karşılanmadığından şikayetçi. Çünkü on yıl önceki fiyatlarla çalışmakta. Bu sebeple borçsuz devlet ve belediye hastanesi yok. Ancak göze batan bir istisna var, devlet adamlarının görülmedik cömertlikle finanse ettiği Hükümet hastanesi.

Gerçeklere bakılırsa hastaneler ce sağlık kasası borçlarla boğuşuyor. Tümü ödünç alarak çalışıyor, ilaç, malzeme, alet ödemeleri bir yıldan fazla gecikmeyle yapılır.

Çözüm nerede gizli? Ülkede sayısı artan özel hastaneler örnektir. Çoğu Sağlık Kasası ile çalışır, onlara da kasa daha az para öder. Ancak özel tıbbi kurumların mali sıkıntısı yok. Tümü devlet hastanelere kıyasla çok daha modern, teknolojinin son gelişmeleri ile çalışıyor , daha iyi maaş vererek en iyi hekimleri çekiyor.

Şimdiki Sağlık Bakanı ve eski Maliye Bakanı Yardımcısı Kiril Ananiev bütün sağlık sisteminin değişmesini istiyor. Detaylara girmiyor, ancak bakanın şimdiye kadarki kariyerine bakarsak ilkin hastanelerin mali ve işletme politikalarının değiştirilmesine gideceğini tahmin edebiliriz. .

Para ve personel sıkıntısına rağmen çalışma gücü bulan sağlık kurumları ise 18 yıl içinde 16 kez değişen sağlık bakanından sabırsızlıkla reformlar bekliyorlar.

 

Çeviri: Müjgan Baharova, BNR

Reklamlar