Uluslararası “Genç virtüözler – 2018”  yarışması 15 Nisan’da Sofya Filarmonisi’nin konseriyle başladı. Orkestra şefi Nayden Todorov, solist Sofiya Mehonoşina. 14 yaşındaki genç klarnetçinin Rusya, Avusturya, İtalya’dan bir çok uluslararası yarışmadan ödülü var. Bundan başka geçen yılki “Genç virtüözler” yarışmasının “ Yarışmanın  keşfi” büyük ödülüne layık görüldü. 2017 yılında Sofya filarmonisinin özel ödülünü aldı ve işte bu yılki açılış konserine katılma hakkı kazandı.

Yarışma 2004 yılında bizde müzik eğitimi veren ilk kurum olan “Lübomir Pipkov” Ulusal Müzik okulunun kuruluşunun 100. yıldönümü dolayısıyla oluşturuldu. Yarışma genç çalgıcılar ve besteciler için. 2013 yılından beri European Union of Music Competitions for Youth – EMCY Avrupa Gençlik Müzik Yarışmaları Birliği’nin bir parçasıdır. Bu yıl Avusturya, İtalya, Rusya, ABD, Japonya, Güney Kore, Bulgaristan ve başka ülkelerden katılımcı var. Oda müziği ve kompozisyon olmak üzere iki kategoride yarışacaklar. Topluluk müziği yarışması City Mark Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek. 16 Nisan’da başlıyor ve 22 Nisan’da ödüller dağıtılacak ve ödüllendirilenlerin konseri olacak.

Sofya’da bir kez daha dünya müziği sahnesinin geleceğini belirleyecek genç sanatçılar toplanacak. “Ciddi rekabet bekliyoruz. Bütün bu çocuklar gerçek virtüözlerdir ve inanırım aralarında en layık olanı seçebileceğiz, diyor forumun – kurucusu ve sanat yönetmeni Milka Miteva. Gelenekler uyarak jüriye otoriteli isimler davet edildi. Oda müziği toplulukları Prof. Dora Schwarzberg-Romanov (Avusturya), Prof. Leonid Kerbel (Belçika / Ukrayna), Prof. Dimo Dimov (Bulgaristan), Prof. Romain Garioud (Fransa), Prof. Giuliano Mazzoccante (İtalya) tarafından değerlendirilecek.

Genç besteciler için yarışma ve jüri Ekim ayında ilan edilecek. Kategorilerin bazıları ünlü Bulgar müzisyen ve  öğretmenlerin adını taşır – (piyano)  Prof. Luba Encheva Prof. Sava Dimitrov (klarnet), prof Cyril Karel (korno), Prof. Dobri  Paliev Prof. Georgi Badev (keman). Kompozisyon yarışması, 2018 yılından itibaren büyük Bulgar besteci Akademisyen Marin Goleminov’un adını alacak.

“Genç Virtüözler” yarışması “L. Pipkov” müzik okulu ile ortaklaşa düzenlenirken, Sofya Belediyesi’nin 2018 kültürel etkinlikler takviminde yer alır. 21 750 levalık ödül fonu Kültür Bakanlığı tarafından sağlanır. Her yaş grubunda, üç ödül verilir. Ayrıca birçok özel ödül var.

 

 

Çeviri: Müjgan Baharova, BNR

Reklamlar