Emeklilik şartlarına uymak gittikçe zorlaşıyor. Eylül 2020’ye kadar 62 757 kişi emekliye ayrılabildi. Geçen sene aynı döneme kıyasla bu 20 484 ile daha az. Son 5 yıla kıyasla emekliye ayrılabilen vatandaşların oranı %24 azaldı. Engellilik durumu emeklilik oranı hala yüksek olup, %37 olarak bildirildi.

Yeni emeklilerin beşte biri normal yaşın üzerinde, 66.5 yaşında emekli oluyor. Ulusal Sigorta Kurumundan yapılan açıklamada, üç kişiden birinde yeterince iş stajı olmadığı için normal şartlara uymakta zorlanıyor. 

TÜRKİYEYE GÖÇ EDENLERİN DE EMEKLİLİK PROBLEMLERİ DEVAM EDİYOR

Bulgaristan Borçlanmasının Koşulları : 1- Zorunlu Göçe Tabi Tutulmak: Borçlanma yapabilmek için aranan ilk koşul 01.01.1989-08.05.2008 tarihleri arasında Türkiyeye gelen kimselerin geldikleri ülke tarafından zorunlu göçe tabi tutulmuş olmaları gerekmektedir. Ülkemize gelen soydaşlarımız ile ilgili yasalarda yalnızca Bulgaristan göçmenleri için“zorunlu göçe tabi tutulup” ifadesi kullanıldığından bu imkandan yalnızca Bulgaristan göçmenleri yararlanabilmektedir. Bu haktan da tüm Bulgaristan göçmenleri değil, yalnızca 01.01.1989 ile 08.05.2008 arasındaki dönemde zorunlu göçe tabi tutulanlar yararlanabilmektedir. Ancak burada şunu önemle belirtmek gerekir ki “zorunlu göçe tabi tutulmak” tabirini dar yorumlayıp sadece belirli iskan kanunlarına göre vatandaşlığa alınmış kimselerin zorunlu göçe tabi tutulmuş olduğunun kabulü kanaatimizce eşitlik ilkesine, hakkaniyete, sosyal güvenlik hukukunun ruhuna aykırıdır. Söz konusu kanunlara tabi olmamakla birlikte Bulgaristanda benzer baskılara maruz kalıp, göç etmek zorunda kalmış pek çok soydaşımız vardır. Borçlanma hakkının tanınmaması, göç nedeniyle uğradıkları mağduriyetin yanında yeni bir mağduriyete neden olmaktadır. Bu nedenle bu göç mağdurlarının da borçlanma hakkından yararlandırılması gerektiği görüş ve kanaatindeyiz

Reklamlar