BTV’ye konuşan Meclis Enerji Komisyonu Başkanı Deltan Dobrev, “Enerji borsasında işlem gören elektriğin fiyatı, yılın başından bu yana yüzde 20 oranında düştü” diye bildirdi. Aralık ayında sanayiciler, enerji tedarik eden perakendeciler tarafından Şubat ayı itibariyle elektrik fiyatlarının yüzde 60’a varan oranda artırılacağı bildirilen mektup aldıklarından yakındılar.

Dobrev, yeni yılda fiyatların düşüşünün Aralık ayında kabul edilen ve üretim gücü 5 MW’tan fazla olan tüm üreticilerin elektriklerini borsada satma zorunluluğu getiren yasal düzenlemeler sonrasında geldiğini açıkladı. Bu düzenlemeler, alıcıların tüccarlara başvurmadan doğrudan borsadan elektrik satın almasına izin verdi.

Böylece gerginlik yatıştırıldı ve bu yüzden işletme sahipleri protesto edeceklerini açıkladı. Milletvekilinin ifadelerine göre kriz durumu küçük bir şirketler grubunun serbest piyasada sunulan tüm elektrik enerjisini bir MW saat elektrik başına 70-75 levaya satın alıp, 120 levaya satması sonucunda ortaya çıktı.

Dobrev, “Bununla birlikte piyasayı liberalize etme adımları devam etmelidir” diye sözlerine ekledi ve bunun yakında kabul edilmesi beklenen yeni değişikliklerle gerçekleşeceğini belirtti. Dobrev, “Bu değişiklerle şu anda tercihli fiyatlarla Ulusal Elektrik Kurumu’na elektrik satışı yapan tüm üreticilerin piyasa fiyatlarla borsada satış yapmaları öngörülüyor. Bu üreticiler, su elektrik santralleri, termik elektrik santralleri, kojenerasyon tesisleri, fabrika tesisleridir. Böylece şimdi üç olan elektrik satıcılarının sayısı şimdi 100’ün üzerine çıkacak” diye izah etti.

Bir soru üzerine Enerji Komisyonu Başkanı, sözde “Amerikan santralleri” olarak bilinen “Maritsa Doğu 1 ve 3” su elektrik santralleri tarafından üretilen enerji fiyatları konusunda nihai karar alınmak üzere olunduğuna dikkat çekti. Ancak açıklamalarından anlaşıldığına göre şu anda onlarla pazarlık edilmemektedir ve devlet tarafından santrallerin elektrik üretmediği zaman için daha düşük bedel ödemesinin yolu budur.

 

Kırcaali Haber

Reklamlar