Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Zornitsa Rusinova, basına yaptığı açıklamada, ”Devlet tarafından toplam yaklaşık 5 000 ailenin çocuklarına bakıcı sağlanacak, böylece çocukların ebeveynleri işe gidebilecek. Çalışan Ebeveynler Programı kapsamında 2023 yılı sonuna kadar bu amaçla toplam 35 milyon leva tahsis edilecektir” diye bildirdi.

4851 ebeveyn, ücretsiz sunulan çocuk bakıcısı hizmeti başvurusunda bulundu. Başvuran ebeveynlerin 216’sı çok çocuklu ailelerdir. 2980 ebeveynin başvurusu onaylandı.

3433 kişi çocuk bakıcısı pozisyonuna başvurdu. 8 saat sigortalı çalışacak çocuk bakıcılarına devlet tarafından asgari ücret miktarında 560 leva maaş ödenecek. Birden fazla çocuğa bakacak 68 çocuk bakıcısı, maaşına ek olarak 280 leva alacak. Günde 8 saatten daha az çalışacak olanların ücretleri düşürülecek.

Rusinova,”İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyon Programı İzleme Komitesi son oturumunda programın “Çalışan Ebeveynler” prosedürüne ayrılan bütçenin 5 milyon leva artırılmasına karar verdi.Böylece bütçe topamda 35 milyon levaya çıktı, uygulama süresi ise 2023 yılına kadar uzatıldı” diye belirtti.

Bu yıldan itibaren 12 yaş altı üç veya daha fazla çocuğu olan anneler de bu hizmetten yararlanabilir. Bunun için tek koşuk çocukların en az birisinin okula veya anaokuluna gitmesidir ve en küçük çocuğun 12 yaş altı olmasıdır.

Bakan Yardımcısı,”Böyle bir fırsat sunduk, çünkü çocuklara bakacak büyükanne veya büyükbaba yoksa, iki ebeveynin bu işin üstesinden gelmesi zor” dedi.

Kreş veya anaokulunda boş yer olmadığı için çocuklarını kreş veya anaokuluna gönderemeyen 5 yaş altı çocukların ebeveynlerinin de çocuk bakıcısı hizmetinden yararlanma hakkı vardır. Bunun için tek koşul, ebeveynlerin, çocuklarına bakacak kimse yoksa, geri dönemeyecekleri bir işe sahip olmalarıdır.

İşsiz ebeveynlerin de çocuk bakıcısı hizmetinden yararlanma hakkı vardır. Ancak onların çocuk bakıcısı hizmeti almaya başladıktan sonraki 4 ay içinde işe başlamaları gerekir.

Rusinova,”Bunun sebebi, ebeveynlerin daha fazla işsiz kalmasını teşvik etmek istemememizdir” dedi ve onların bir eğitim programına, ek eğitim kursuna veya iş mülakatına gitmeleri için yeterince zamanları olacağına dikkat çekti. Ücretsiz çocuk bakıcısı hizmetinin süresi 18 aya kadardır.

Hizmete başvuran ebeveynlerin çoğunun Sofya, Filibe, Plevne, Pazarcık ve Burgas şehirlerinden olduğu anlaşıldı.

 

BNR

Reklamlar