Romanya , Yunanistan ve Sırbistan ile yolculuk görüşmeleri başlıyor

Ulaştırma Bakanı Rosen Jelyazkov, 18 Mayıs Pazartesi günü Bulgarstan’ın , Romanya, Yunanistan ve Sırbistan ile sınır noktalarından geçişleri, yolculukların şartları konusunda müzakereler başlatacağını bildirdi.

Müzakereler Başbakanlar düzeyide sürdüürülecek. Jelyazkov, krizden en fazla zarara uğrayanların havayolları şirketlerin olduğunu yorumladı. Bundan dolayı Bulgar charter uçuşlarında 100 koltuktan fazla kapasitesi olanlara devlet her bir koltuğu teşvik edecek. Jelazkova göre loucost gibi bir tanımlama olmayacak.

Sofya’da bebek mutfakları ve AVM’ler açılıyor

Sofya Belediye Başkanı Yordanka Fandıkova 18 Mayıs’ta Sofya‘da tüm 75 bebek mutfağının açılacağını bildirdi. Yemeklerin hazırlandığı tüm tesisler sağlık istemlerine göre dezenfekte edildi. Mutfaklarda tüm çalışanlara Covid-19 testi yapıldı.

Sofya’da AVM’lerde hazırlıklar ve dezenfekte çalışmaları sürüyor. 13 mart olağanüstü halin ilan edilmesinden bu yana büyük alış veriş merkezlerinde sadece gıda satalar, eczaneler, bankalar çalıştı.

Bulgaristan’da koronavirüs vaka sayısı 2211

Son 24 saat içinde yeni 36 vaka tespit edildi. Bunlardan 15’i hastaneye kaldırıldı. Son 24 saat içinde 1 094 PCR testi yapıldı. Vakaların %6’sı çocuk. Sağlık çalışanlarının oranı %11- toplam sayısı ise 240.

Son bir gün içinde daha 24 kişi tedavi edildi. Şimdiye kadar tamamen tedavi edilenlerin sayısı 598 veya hastalananların %26’sı. Ölenlerin toplam sayısı 108, son 24 saatte ise 3 kişi öldü.

Bulgaristan’da Covid-19’a karşı alınan önlemler etkili oldu

Edinilen tecrübeye göre Covid-19’u hafif de geçsen, uzun zaman virüs teşıyıcısı kalıyorsun.Prof.Todor Kantarciev, karantinadan sadece virüs taşıyıcısı olmayanlar serbest bırakıldığını izah etti.

Kantarciev, huzur evlerinde ve akıl hastası çocukların bulunduğu bakım evlerinde yeni vakaların bulunmadığından dolayı memnuniyetini dile getirdi. Profesör bir kişinin üç kişiye bulaştırdığı durumunda epideminin yayıldığı anlamına geldiğini izah etti. Şu anda Bulgaristan’da bir koronavirüs hastası 0.8 ile 1.2 kişiye bulaştırıyor. Epideminin baiında bu rakam 1 -1.7 idi. Bir başka göstergeye göre de başarı kaydedildi. Başka hastaların şkş kat artması 10 gün içinde olurken, şimdi bu sürew bir ayı geçti. Kantarciev, kısıtlayıcı önlemlerin sonuç verdiğini ekledi.

Gabrovo bölgesinde Q fever hastalığı tespit edildi

Profç Kantarciev, Covid -19 testlerinin yapıldığı sırasında Gavrovo belediyesinin üç köyünde Q fever hastalığının tespit edildiğini bildirdi. Hastalık yüksek atei ve öksürük ile geöer ve koronavirüse benzer.

Hastalık üç koyun ve inek çiftliğinde 20 veteriner doktor ve peronel arasında bulundu. Hastalık genelde hayvanlardan insanlara bulaşır.

Kenelerin Covid-19’u bulaştırmasına dair veriler yok

Olağaüstü salgın durumunda ilk hafta sonu günlerinde parklar açıldı ve keneye karşı ilaçlandı. Sofya sağlık müfettişliğinden Tsezarina İlieva, riskin varolduğunu ve otların biçilmemiş olduğu alanlarda kene riski kat kat artığını bildirdi. İlieva kenelerin koronavirüs bulaştırdığına dair bilgilerin olmadığını ekledi.

Para dağıtmak yolsuzluğu körükler

İvan Kostov / 1997-2001 Bulgaristan’ın Başbakanı/ BNR’ye verdiği demeçte ihityacı olanlara para dağıtmanın mümkün olmadığını, çünkü kaynakların sınırlı olduğunu ve iktidatdakiler krizden büyük bir açıklar çıkarlar, dedi. AB , ülkenin GSYİH’nın %7.2 düieceğini, bu 4.2 milyar avro eder. Hükümet tazminat için bu milyarları bulamaz. Bu fikirler popülisttir. Kostov paralar bulunsa da bu yolsuzluğa yol açabilir, diye yorum yaptı.

İş insanları Yunanistan sınır bölgesinde 14 günlük karantinanın kaldırılmasını talep ediyor

Bulgaristan ve yunanistan arasında sınır bölgesinde şirket sahipleri ve yatırımcılar 14 günlük zorunlu karantinanın işlerini çok zorlaştırdığını ileri sürdüler. Ulusal Kriz Masası’na gönderdikleri mektupta salgın durumunun yeniden gözden geçirilmesini ve karantinanın acilen kaldırılmasını talep ediyorlar. Mevsimlik işçiler ve uluslararası sürücülerden farklı olarak Bulgaristan ve Yunansitan’dan şirket sahipleri sınırı aynı şartlarda geçemiyor.

BNR

Reklamlar