Kriz MasasıPandemi hazırlıkları Ocak ayında başladı ve iyi sonuçlar verdi

Ulusal Kriz Masası’ndan Prof.Todor Kantarciev, Çin’de durumun gözlemlenmesinden sonra Bulgaristan’da pandemi hazırlıklarının daha Ocak ayında başladığını bildirdi.

Ve pandemiye karşı önlemlerin başka ülkelere bakarak, sağlık sistemi üzerindeki yükü hafifletmek için  çok daha erken uygulandığını sözlerine ekledi.

Kantarciev, “Rakamlar açık ve net, bizde hastalanan ve ölenler daha az” derken, önlemlerin de ılımlı olduğunu , polis saati , evlerden çıkmama, dükkana deklarasyon ile gitme gibi olayların yaşanmadığını izah etti. Kantarciev’e göre, bizde yapılan araştırma sayısı,  ülkemizin imkanlarına göre yeterlidir.

***

Bulgaristan’da tespit edilen Covid-19 vakaların toplam sayısı 2175

Hastanelere yatırılanların sayısı 322. Onlardan 45’i yoğun bakımda. Ölüm sayısı 105. 573 kişi tamamen tedavi edildi.

***

Pazarcik hastanesi personel yardımı rica ediyor

Pazarcik şehir hastanesinin yönetimi ülkedeki diğer sağlık kurumlarından yardım rica etti. Hastanenin yoğun bakım bölümünde personel yetmiyor. 14 sağlık çalışanı koronavirüslü ve evlerinde tedavi görüyor.

Hastanenin covid-19 bölmünde sadece üç doktor kaldı ve onların da gücü tükenmek üzere. Dört gönüllü yardım ediyor – Münih’ten dönen onkoloji uzmanı d-r Kristina Deçeva, bir hemşire ve hasta bakıcı ve temizlik personeli olarak çalışan iki sporcu. 

***

Türkiye, tedaviye ihtiyacı olan Bulgaristan vatandaşlarına sınırı açıyor

Türkiye 20 Mayıs 2020 tarihinden itibaren Türk hastanelerinde tedaviye ihtiyacı olan tüm Bulgaristan vatandaşlarına, 14 günlük karantinaya tabi tutulmaksızın, serbest giriş sağlıyor.Hastaya iki kişi eşlik edebilecek.

Bunu Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı bildirdi. Türkiye’ye girişlerinde sınır kapılarında hastalara ve eşlik eden kişilere ücretli PCR testi yapılacak  veya test için numune alınacak.

***

İşsizler sosyal yardımlarını kaybetmeden, tarımda çalışabilecek

Tarım alanında çalışmak isteyen işsizler, sosyal yardım hakkını kaybetmeyecek. Ancak bu çalışmalar, staj olarak kaydedilmeyecek. Bununla tarımda mevsimlik işçi alma kolaylaştırlmaktadır. Karar “Resmi gazetede” yayınlandı.

***

Havacılık sektörünün  %50 ’sinin yenilenmesi bekleniyor

Covid-19 krizi ulaşımı direkt ve dolaylı olarak olumsuz etkiledi. Zararn tam boyutu hala hesaplanmadı. Ulaştırma Bakanı Rosen Jelyzkov durumu Nova TV kanalına izah etti.

Havacılık sektöründe 2020 yılının sonuna kadar %50 kadar toparlanma bekleniyor. 2021 ise bu oranının %70’e varması tahmin ediliyor.

Jelyazkov,19 Mayıs Salı günü Başbakan Borisov’un inisiyatifi ile Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan ve Romanya arasında devletler arası yolculukların kolaylaştırılmasna dair koordinel faalyetlerin ele alınacağı bir görşme düzenleneceğini bildirdi.

Hazırlayan: BNR Haberler ekibi

Reklamlar