18 Mayıs’ta AVM’ler açılacak

Sağlık Bakanı Kiril Ananiev’in kararnamesiyle 18 Mayıs’ta AVM’le kapılarını ziyaretçilere açacak. AVM’lerde eğlence ve oyun salonları, barlar, kapalı yiyecek bölümleri, kapalı çocuk oyun ve spor alanları kapalı kalacak. Ayrı girişi ve açık hava bölümü olan lokantalar açılacak. Aynı kararnameyle, gruplu spor çalışmalarında 10 kişiden fazla olmamak ve 4 metrekarede bir kişiden fazla kişi bulunmama şartıyla fitnes spor salonları da kapılarını ziyaretçilere açacak.

Devlet Sağlık Müfettişliği Başkanı Doçent Doktor Angel Kunçev AVM, fitness salonları ile anaokulların da açılabileceğini bildirdi. Ebeveynlerin yüzde 55-60’ı çocuklarını anaokullarına göndermeye hazır olduğu belirtildi.

Covid- 19 olan bir çocuk yada görevli saptanırsa, kurum karantinaya alınmayacak. Hastalananlar karantinaya alınacak, temasta oldukları kişiler ise teste tabi tutulacak.

Ziyaretçilere ısı kontrolü yapılacak, restoran ve kafelerin kapalı bölümlerine oturma yasağı devam edecek, ziyaretçi sayısı kontrol edilecek. İç mekanlarda maske taşıma zorunluluğu devam edecek.

Bulgaristan’da tespit edilen toplam koronavirüs vakası 2138’dir

Şu an 49’u yoğun bakımda, 321 kişi hastanededir. Son 24 saatteki 3 vefat ile toplam ölü sayısı 102’ye ulaştı. 545 kişinin tedavisi tamamlanmıştır.

Plovdiv kentinde bugün itibariyle yığınsal Covid-19 taraması başlıyor.

Bulgaristan AB ülkelerine seyahatların yeniden başlamasını istiyor

Turizm Bakanı Nikolina Angelkova “AB içinde seyahatların aşamalı olarak yeniden başlaması için çalışıyoruz” dedi.Bulgaristan ile salgın durumları benzeer olan ülkelere seyahat izni verilmesi yolunda temaslar sürüyor. Romanya, Yunanistan, Kuzey Makedonya, Türkiye, Almanya, Çekya, Polonya, Slovakya ve İskandinav ülkeleri ile temastayız, diyen Angelkova, ana ilkenin ayrımcılıktan kaçınmak olduğunu söyledi. Bulgaristan’da salgın durumuna gore, ülke 1 Temmuz’da yurtdışından turistler kabul etmeye başlayabilir. Bakan Angelkova: “Burgas, Varna ve büyük turizm acenteleri 15 Haziran sonrasındaki charter uçuşlu tatil paketlerini iptal etmedi” dedi.

Bulgaristan’ın Batı sınırı bölgesinden Bulgarlar ülkeye karantinasız gelebilecek

Bulgaristanla Sırbistan, sınırboyu bölgelerden diğer ülkede çalışan yurttaşlara sınırlarını kısmen açtılar. Dışişleri Bakanlığı haberine göre bu yurttaşlara karantina uygulanmayacak. Bu tedbirden Batı sınırı bölgesinde yaşayıp ülkemizde çalışan 600 kadar Bulgaristan vatandaşı yararlanacak. Onlar şimdiye kadar bunu yapamazdı çünkü sınırı geçen herkes 14 günlük karantinaya tabi tutuluyordu. Başbakan yardımcısı ve dışişleri bakanı Ekaterina Zaharieva’nın bu önerisi Sırp hükümetinin oturumunda onaylanmıştı.

İstihdama devlet desteği uygulaması 1 Temmuz’dan sonrasına uzatılacak

Covid- 19 krizinin başlangıcından beri işsizlik çığ gibi arttı, bazı günlerde 9 000 kişi işsiz kaldı. Hükümetin aldığı önlemler sayesinde şu an işsizlik temposu yavaşladı.

13 Mayıs’ta İşsizlik Kurumlarına kayıt yaptıranların sayısı 1538 oldu. Onlardan yarısı, 833 kişi koronavirüs krizinden dolayı işsiz kaldıklarını öne sürerken, diğerleri normal şartlarda işsz kaldıklarını vurguladı.

Sosyal Politika Bakanı Denitsa Saçeva bu bilgileri sundu ve kriz durumunda maaşların devlet tarafindan karşılandığı 60/40 önleminin 1 Temmuz’dan sonra da geçerli olacağını açıkladı. 45 günden beri faaliyette olan devlet desteği programı, işverenlerden başvurular almaya devam ediyor.

Rumen Radev: Kaynaklar şeffaf biçimde harcandığında güven var

‘Herhangi krizin üstesinden gelinmesinde en önemli kaynak, bunu yöneten kurumlara duyulan güvendir. Bir yönetime güven duyulması ise kamuoyunun baskısı ve PR uzman çalışmaları sonucu değil, yurttaşlardan yana karar ve çözümler aranırken, kaynaklar şeffaf biçimde harcanırken sağlanır.’

Cumhurbaşkanı Radev bunu tarafından girişilen ‘ Covid-19’ krizinin sosyo-ekonomik boyutları. Avrupa deneyimi ve Bulgaristan’ konulu eksper tartışmasında belirtti. Sözlerine göre uygun önlemler yokluğu ülkeyi yoksulluk ve eşitsizliğin derinleştirilmesi ile yüzyüze getiriyor.

Bulgaristanla Sırbistan, sınırboyu bölgelerden diğer ülkede çalışan yurttaşlara sınırlarını kısmen açtılar. Dışişleri Bakanlığı haberine göre bu yurttaşlara karantina uygulanmayacak. Bu tedbirden Batı sınırı bölgesinde yaşayıp ülkemizde çalışan 600 kadar Bulgaristan vatandaşı yararlanacak. Onlar şimdiye kadar bunu yapamazdı çünkü sınırı geçen herkes 14 günlük karantinaya tabi tutuluyordu. Başbakan yardımcısı ve dışişleri bakanı Ekaterina Zaharieva’nın bu önerisi Sırp hükümetinin oturumunda onaylanmıştı.

Bulgaristan ekonomik büyüme gösteren az sayıdaki AB ülkelerinden biri

AB üyesi 27 ülkenin ekonomileri, 2020 yılının ilk çeyreğinde rekor düzeyde daraldı. Eurostat verilerine göre sadece 9 ülke hafif artış gösteriyor. Onlardan biri olan Bulgaristan’da GSYİH, 2019 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 2,4 oranında arttı.

2019 yılının Aralık ayına kıyasla sadece Finlanda, Bulgaristan ve Romanya’nın ekonomileri, yüzde 0,3 oranında artmış bulunuyor.

Ulusal istatistik verilerine göre ülkemiz yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre daha hafif artış gösteriyor. Geçen yıl yüzde 3,1 olan GSYİH artışı, 2020 de yüzde 2,4 olarak gerçekleşti.

Ulusal İstatistik Kurumu NSİ uzmanlarına göre daha Covid-19 pandemisi öncesinde nihai tüketimde izlenen düşüş, hızlı yavaşlamaya yol açtı.

Reklamlar