14 Mayıs ile 14 Haziran arasındaki dönemde olağanüsütü salgın durumu ilan edildi


Hükümet, 14 Mayıs 2020 saat 0:00’den itibaren 14 Haziran 2020 gününe kadar olağanüstü salgın durumu ilan etti.

Ülkedeki olağanüstü durumun son günü sağlık bakanının Sağlık Yasası değişiklikleri ile getirilen imkandan faydalanarak sunduğu olağanüstü salgın durumu ilan edilmesi teklifi, Bakanlar Kurulu’nda onaylandı.

Buna esas gerekçe olarak hastalığın seyrinde hızlı değişikliğin olmaması ileri sürüldü.

14 Mayıs saat 0:00’dan itibaren salgınla mücadele önlemleri, kontrollü giriş-çıkış noktalarından geçişlere diar, seyahat ve hastalarla temas durumunda karantina ve izolasyona dair ve de farklı faaliyetlerin yürütülmesine dair kurallarla ilgili bazı emirler yürürlükte olacak.

Ülkeden giriş- çıkış yapanlara 14 gün karantina şartı devam edecek. Bunu ihlal edenlere 2 500 avro para cezası uygulanacak.


Bulgaristan’da Covid-19 olanların dörtte birinin tedavisi artık tamamlandı

Son 24 saat içinde ülkede 31 yeni koronavirüs vakası tespit edilmiştir. 20’si hastaneye kaldırılmıştır.Bu dönemde 1611 test yapılmıştır. Toplam bulaşan sayısı 2100. Son 24 saatte yüzde 2,5 oranında artış var.Aktif hasta sayısı 1481. İyileşenler 521olup enfekte olanların yüzde 25’ini teşkil ediyor. 365 kişi hastanede, 51’i yoğun bakımda bulunuyor. Bulaşanlar arasında 228 tıp çalışanı var. Vefat sayısı 99 olup enfekte olanların yüzde 4,7’sini oluşturuyor.Yeni 3 yaşlı ölüm vakası var.Kriz


Bulgaristan 14 Haziran’a kadar yabancıların girişini yasakladı


Sağlık Bakanı Kiril Ananiev’in emri ile, seyahat aracı farketmeksizin (ister uçak, gemi, tren veya otomobil olsun) geçici olarak yabancıların ülkeye girişi yasaklandı.

Yasak 14 Mayıs-14 Haziran 2020 tarihleri arasında geçerli olacak.

Yasağın geçerli olmadığı kişiler: Bulgaristan vatandaşları ve onların aileleri, Bulgaristan’da devamlı ikamet izni olanlar, tıp çalışanları, ulaşım sektöründe çalışanlar, yabancı ülkelerin resmi temsilcileri, ülkemizde altyapı projelerinde çalışan yabancı uyruklu kişiler ve insani yardım sebepleri ile seyahat eden kişiler olarak belirlendi.

Yurtdışından Bulgaristan’a giriş yapanlar kişilerin evlerinde 14 günlük karantina geçirme zorunluluğu yürürlükte kalıyor

Futbol Şampiyonası maçlarına “yeşil ışık”


Gençlik ve Spor Bakanı Krasen Kralev’in çıkarttığı emir ile, 5 Haziran 2020 tarihinden itibaren Birinci ve İkinci Profesyonel ligde futbol maçları oynanması yenileniyor. Maçlar boş tribünlere oynanacak. 15 Mayıs’tan itibaren antrenmanlara katılan sporcuların sayısı aşama aşama artırılmaya başlayacak.

COVID-19’a karşı Bulgar aşısının prototipi 3 aya kadar hazır olacak

Bulgar koronavirüs aşısının prototipi 3 aylık bir sürede hazır olacak. Bulgaristan Bilimler Akademisi’ne bağlı Mikrobiyoloji Enstitüsü İmmünoloji Bölümü başkanı Doç. Andrey Çobanov, BNR’ye konuşurken, bunu izleyecek uzun süren testlerin normalde 1 yıl kadar devam edeceğini belirtti. Bilim adamına göre mesele, aşı üzerinde çalışan firmalardan hangilerinin test çalışmaları için zengin devletler tarafından tahsis edilen mali kaynaklardan pay alma yarışında başarılı olacaklarıdır. Doç. Çobanov, Bulgar aşı örneğinin insan bağışıklık sistemini aktif hale getiren ilgili virüs öğelerini içeren nano malzemesinden yaratılan bir virüs olduğunu açıkladı.

İşleme sektörü en çok yeni iş yeri sağladı


Koronavirüsten dolayı ilan edilen olağanüstü hal döneminde 28 623 kişi iş buldu. Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, olağanüstü halin son günü 13 Mayıs’ta 1200 işsizin işe atandığını açıkladı.

İşe başlayanların yüzde 46’sı işleme sektöründe istihdam buldu. Pandemi döneminde işe tayin edilenlerin yüzde 22’si ticaret ve araç tamiri işlerinde çalıştırılıyor.

İnşaat, otelcilik ve restorancılık sektörlerinde ve eğitimde de yeni istihdam edilenler var.

Ulusal İstatistik Kurumu NSİ verilerine göre 2020 yılının Mart ayının sonu itibari ile istihdam edilen vatandaşların toplam sayısı 25 100 kişi ile veya 2019 yılının sonuna kıyasla yüzde 1,1 oranında azalarak 2 milyon 260 bin kişi oldu.

Meclis komisyonu koronavirüs krizinde yapılan harcamaları denetleyecek

Olağanüstü tedbirler süresince görevde bulunacak geçici bir Meclis komiyonu,COVID-19 krizinin giderilmesinde kullanılan kamu kaynaklarını denetleyecek. Muhalif Bulgaristan Sosyalist Partisi BSP’nin önerisi milletvekillerince oybirliğiyle desteklendi. Her Meclis grubundan ikişer milletvekilinin katılacağı10 kişilik komisyon AB fonları da dahil, bütün kamu harcamalarına ilişkin verileri yayınlayacak. Muhalif HÖH milletvekillerinden Yordan Tsonev komisyon başkanlığına seçildi.


Küçük işletmelere 88 milyon avroluk yardım


AB Komisyonu, koronavirüs pandemisi kapsamında Bulgaristan’da çalışan mikro ve küçük işletmelere 88 milyon avro tutarında destek sağlanmasına ilişkin şemayı onayladı.

Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu tarafından 75 milyon avro tutarında eş finansman sağlanacak.

Karşılıksız yardım şeklindeki destek, tarım, balıkçılık, su kültürleri ve ormancılık hariç farklı sektörlerde çalışan 17 300 işletmeye sağlanacak.

AB Komisyonundan ticaret yerlerinde yerli mallara öncelik verilmesine itiraz


AB Komisyonu tarafından Bulgaristan’a gönderilen resmi bildirim yazısı ile devletin perakende satıcılara yerli gıda maddelerine öncelik vermek zorunluluğunu getirmekle ayrımcı önlemler dayattığı belirtildi.

Komisyon’a göre ticaret yapanların yerli gıdaları görünür yerlerde sergilemek ve sütün yüzde 90’lık bölümünü yerli üreticilerden almak mecburiyetinde bırakılması, AB’nin İşleyişi Hakkındaki Antlaşma’da yazılı serbest mal dolaşımına zıt düşüyor.

Avrupa Komisyonu’nun resmi mektubu ile ilgili olarak Bulgaristan Tarım Bakanlığı, ülkemiz tarafından alınan bu önlemin başka ülkelerde üretilen malların serbest dolaşımını etkilemediğini bildirdi.

Bulgaristan genelinde AB’nin diğer ülkeleri veya başka ülkelerden malların satılmasına yönelik yasak veya kısıtlamalar öngörülmüyor.

Bakanlığın amacı, Bulgaristan üretiminin desteklenmesi ve eşi benzeri görülmemiş bu global sağlık, ekonomik ve ticari kriz döneminde küçük ve yerel üreticilerin geçim kaynağının korunması olduğu açıklandı.

Derleyen: D.Grigorova ve “Haberler” Ekibi ​

BNR

Reklamlar