OHAL durumu kaldırıldıktan sonra geçerli olacak önlemler açıklandı

Bugün- 13 Mayıs’ta sona eren OHAL durumundan sonra Covid-19’un yayılmasına karşı bir dizi önlemler geçerliliğini koruyacak.Sosyal mesafe koruma, şehir içi toplu taşıma araçlarında ve kapalı alanlarda yüz maskesi zorunluluğu devam edecek. Bu şartları ihlal edenlere 300 ile 1000 leva (153 ile 511 avro) arası para cezası uygılanacak. 60 yaşın altında vatandaşların sabah 8.30 ile 10.30 arası market ve pazarlarda alışverişini yasaklayan düzenleme de devam edecek.

Dışişleri Bakanı Avrupa’nın dışına seyahat planları yapılmaması tavsiyesi veriyor

‘Bu yaz Avrupa’nın dışına seyahat olasılığı sınırlı olacak. Yurttaşların yanlış planlar kurmamalarını tavsiye ederim. Hangi devletten gelmelerine bakılmaksızın Mayıs sonlarına kadar herkese 14 günlük karantina uygulanacak. 15 Haziran’dan sonra daha düşük riskli ülkelerden gelenlere bu uygulamanın kaldırılması olasıdır.’ Nova TV’ye söyleşisinde bunları belirten Dışişleri bakanı Zaharieva Ulaştırma bakanı Rosen Jelyazkov ile beraber hava yolları şirketlerinin internet sayfalarında gidilen ülkeye giriş kurallarına ilişkin uyarıda bulunmalarını talep edecekler.

Bulgaristan’da Covid-19’dan iyileşenlerin sayısı 499’a yükseldi

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Bulgaristan’da tespit edilen Covid-19 vakalarının toplam sayısı 2069. Covid-19’dan iyileşenlerin sayısı ise 499. Koronavirüs teşhisi ile vefat edenlerin sayısı 96.

Cumhurbaşkanı, COVID-19’a karşı yeni önlemleri Anayasa Mahkemesine veriyor

Sağlık Yasası’na değişiklik ve ilaveleri imzalayan Cumhurbaşkanı Rumen Radev bazıları konusunda Anayasa Mahkemesi’ni bilgilendirecek. Devlet başkanına göre hükümetin plansız çalışmaları sonucu yasa değişiklikleri son anda açık olmayan ve birbirine aykırı düşen genelgelerle kabulüne yol açtı.Cumhurbaşkanlık açıklamasında, kriz, artan işsizlik ve gelir sıkıntısı koşullarında mağdur yurttaşlarla iş dünyasına sosyal ve ekonomik desteklemeye ara verilmemesi için Cumhurbaşkanının Sağlık Yasası’nın resmi yayımlanmasına ilişkin kararnameyi imzalamış olduğu belirtiliyor.

Orta okul mezunları törenle uğurlanacak

Başbakan Boyko Borisov ders yılının sonunda orta okul mezunlarının uğurlanmasına dair epidepiye karşı bütün önlemlerin alınması emri verdi.

Önlemlerin hazırlanması ile Sağlık Bakanı Kiril Ananiev ve Eğitim Bakanı Krasimir Vılçev görevlendirildi.

Bu karar, Borisov’un, kendisine bir mektupla mezuniyetini okul avlusunda bir törenle kutlanmasını isteyen iki onikinci sınıf öğrencisi ile yapılan görüşmeden sonra alındı.

Yılın ilk aylarında bütçe olumlu kaldı

Mart ayının sonunda bizde 700 bin avro bütçe fazlası vardı. Hükümete göre kriz bundan sonra etkisini gösterecek.

Mart ayının sonunda mali rezerv 5 milyar avro’nun üstünde. Bundan sonra pandeminin olumsuz etkileri hissedilecek. Başbakan Borisov, yatırımları desteklemek için büyük altyapı projelerinin ödemelerinde kısıtlamalrın öngörülmediğini yorumladı.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Bulgaristan ekonomisinde %5 daralma bekliyor

Bulgaristan ekonomisi 2020’de %5 daralma yaşayacak. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası bu tahminleri öne sürdü ve 2021’de Covid-19 önlemelri ve salgın durumuna göre hızlı toparlanma yaşanabileceğine ihtimal verdi.

Banka raporunda krizden en çok hizmetler, perakende ticaret ve turizm sektörünün zarar gördüğü yazıyor.

Mart ayında ihracat, ithalat ve sanayide önemli ölçüde düşüş kaydedildi

Ocak-Mart 2020 döneminde ihracat 2019 yılının aynı dönemine göre 51.1 azaldı. 7 milyar avro değerinde mal ihraç edildi.

İthalatta da 2019 yılına bakarak %1.1 düşüş kaydedildi. 2020 Mart ayında toplam ithalat 6.3 azalarak toplam maaliyeti 2,56 milyar avro.

Eurostat 2020 Mart ayında Bulgaristan’da sanayi üretiminin bir önceki aya göre %5.1 daraldığını bildirdi. AB’de Mart ayında sanayi üretim ay bazında yüzde 10.4 düştü.

Depozito ve kredi faizleri değişmeyecek

Ticari Bankalar Birliği, kredi ve mevduat faiz oranlarının değişmeyeceğini öngörüyor. 2019 yılına kıyasla faiz oranlarında düşüş var.

Konut kredilerinin faiz oranları % 3’ün altında , depozitolarda – yüzde 0.02.

Genel olarak mevduatlardaki artış devam etmektedir. Ticari bankaların varlıkları 58,8 milyar avrodur. Hanelerin 41.86 milyar avro değerinde depozitosu var. Bulgaristan Merkez Bankası, yıllık bazda bunun % 8,2 oranında bir artış olduğunu açıkladı. BNB’den Covid-19 krizinden dolayı kredi ödeme riskinin arttığı konusunda uyarıyorlar.

Sofya’da kültür kuruluşları ve hayvanat bahçesi ziyarete açılıyor

14 Mayıs tarihinde, Başkent kütüphanesi, Şehir Sanat Galerisi ve “Sofya” Tarih Müzesi kapılarını ziyaretçilere tekrar açacak. Sofya sanatçıları tarafından 20 açık hava gösterisi sergilenecek. Başkent Belediyesi yetkilileri açık hava sinema projeksiyonlarının düzenlenmesi fikrinin de görüşüldüğünü bildirdi.

Bulgaristan’da camiler 15 Mayıs itibariyle açılıyor

Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Mustafa Hacı, olağanüstü hal bitimi sonrasında camilerin açılacağını ilan etti.

Camiler 15 Mayıs, Cuma namazıyla yeniden hizmetlerine başlayacak. Namaz öncesi ve sonrası camiler dezenfekte edilecek.

Ellerin yıkanması yerine dezenfektan kullanılması tavsiye ediliyor. Vaazlar kısa sürecek. Yüz maskesi takmayanlar camilere giremeyecek. Cami ziyaretinde bulunanlar ve namaz kılanlar arasında 1.5 metrelik mesafe korunacak.

Başmüftü, kronik hastalarla risk gruplarından müslümanların camiye gitmemelerini tavsiye ediyor.

Camilerde namazlardan sonra, Müslümanlar arasında el sıkışmak ve kucaklaşma izni verilmiyor.

Bayram namazının da açık havada kılınması öngörülüyor.

Hazırlayan: Diana Tsankova ve “Haberler” ekibi

BNR

Reklamlar