Vatandaşımızın % 55’i Covid-19’a karşı önlemleri destekliyor

Koronavirüs endişesi yavaş yavaş düşmektedir. “Gallup İnternasional”  ajansının araştırmasına göre virüse karşı önlemler yeterli bulunuyor. Gelir endişerleri devam ediyor, fakat çok fazla değiller.

Bulgaristan vatandaşlarının % 55’i koronavirüse karşı önlemleri yeterli buluyor. Yüzde 32’i için önlemler abartılı. Bu oranda %15 artış var.

Yüzde 56’sı koronavirüsü tehlikeli buluyor, ancak eninde sonunda ağır bir grip olarak tanımlıyor.

Yetkililere destek yüksek düzeyde kalıyor. Başbakan Boyko Borisov’un çalışmaları insanların %55’i tarafından destekleniyor. Yüzde 46’sı hükümetin ekonomiye ve şirketlere desteğini yeterli bulmuyor.

15 yeni Covid-19 vakası teyit edildi

Ulusal Kriz Masası, ülkede teyit edilen Covid-19 vaka sayısının 1704’e çıktığını açıkladı.

5 Mayıs’ta saptanan yeni vaka sayısı 15 olarak açıklandı. Covid-19 tanısı ile hastane tedavisi altına alınanların sayısı toplam 316. Yoğun bakım bölümlerinde bulunan hastaların sayısı 39. Virüse bulaşan sağlık çalışanlarının sayısı 182. İyileşenlerin sayısı ise 342. Koronavirüs teyit edilerek vefat eden kişilerin toplam sayısı 80.

Gün içinde Veliko Tırnovo hastanesinde 80 yaşında bir hastanın, Sevlievo’da ise 61 yaşında bir hastanın vefat ettiği, her ikisinin yan hastalıklarının bulunduğu bildirildi.

Ders yılı uzaktan eğitimle tamamlanacak

Eğitim Bakanı Krasimir Vılçev, ders yılının uzaktan eğitimle elektronik ortamda sona ereceğini duyurdu.

Öğrenciler sadece 7. sınıf sonrası ve lise son sınavları için okula gelecek. Söz konusu final sınavlar yapılırken, sosyal mesafe ve dezenfeksiyon şartlarına uyulacak.

1. ile 3. sınıf arası öğrencilerin ders yılı Mayıs sonunda bitecek.

Devlet lise bitirme sınavları (matura) 1 ve 3 Haziran’da yapılacak.

7. sınıfı bitiren öğrenciler ise 15 Haziran’da Bulgar dili ve edebiyatı, 17 Haziran’da Matematik final sınavına girecek.

Uzaktan eğitimde derslere etkili katılım sağlayamamış olan öğrencilere yaz aylarında okulda ek dersler verilecek.

Eğitim Bakanı: “Ülke içi ve dışında üniversite başvuruları sürecinde sorun yaşanmayacak, dedi. Krasimir Vılçev ayrıca bu dönemde mezuniyet baloları yapılmasını önermediklerini, muhtemelen Temmuz’da bu geleneksel baloların yapılabileceğini vurguladı.

İktidardaki koalisyon krizden sonra toparlanma önlemlerini  ilan etti

Olağanüstü hal sırasında ilan edilen tüm hakların süresi 13 Mayıs’tan sonra iki ay uzatılıyor. Turizmi teşvik etmek için vaucher uygulanacak. Bu, sigortasını ödemiş olanlar için geçerlidir. Plaj şemsiyeleri ve şezlonglar ücretsiz olacak. Restoranalrın teraslarındaki önlemler hafifletilecek. Hükümet “Hemus” otobanı, Şipka tuneli ve 2.Tuna köprüsüne kadar otobanı gibi büyük altapı projelerinin yoğun çalışmalarına devam edecek. Sayfiyelerde inşaat hakkı 15 Haziran’a kadar uzatılıyor.Tarımda sebzecilik ve meyveciliğe yönelik yatırımlar yapılacak.Ülkede Futbol Birinciliği’nin yenilenmesi için AB ülkelerinin liberalleşme modeli takip edilecek.

 İktidar koalisyonunda KDV tartışmaları

İktidar partileri, turizm ve restorancılıkta KDV indirimi konusunda anlaşamadı.

GERB temsilcileri, kriz durumunda KDV’nin azaltılmasını gerektiren nedenler yok ve bütçe bu indirimi kaldırmak durumunda değil.

Başbakan Yardımcısı Tomislav Donçev “Biz, seçim öncesi vergilerde değişiklik yapmamayı taahhüt ettik” diye konuştu. VMRO’lu Başbakan Yardımcısı Krasimir Karakaçanov ise yönetim programında koronavirüsün olacağının yazılmadığını ileri sürerek karşılık verdi ve bu önlemin uzmanlara göre faydalı olmaması halinde onaylanmayacağını ekledi.

Muhalif BSP partisi de gıda maddeleri ve ilaç malzemeleri için KDV’nin yüzde 20’den yüzde 9’a indirilmesi teklifini sundu.

Sofya’nın mavi ve yeşil parkyerleri açılıyor

7 Mayıs itibariyle başkentteki ücretli otoparklar yeniden açılıyor. Şehir ulaşımı hatları Pazartesi, 11 Mayıs itibariyle  hafta içi çalışma grafiğine dönecek.Şehir içi hatlar  saat 22.00’ye kadar, metro ve şehre yakın semtlere karar ise saat 22.30’a kadar  hizmet sunulacak.

KNSB: 12 büyük ve orta ölçekli firmada işten çıkarmalar var

İmalat ve hafif sanayi alanındaki en az 12 büyük ve orta ölçekli işletmede çalışanlar işten çıkarılıyor ya da bunun yapılması planlanıyor.Bulgarşstan Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu -KNSB’nin verileri bunu gösteriyor.

Covid-19 krizinden, yaklaşık 48 bin işçisi olan  toplam 96 büyük ve orta ölçekli işletme olumsuz etkilendi. Turizm, otelcilik ve restorancılık dışında, su ve kanalizasyon sektörü, ağaç işleme, şehir ve şehirlerarası ulaşımı, hafif sanayi ve imalat sektörelri  etkilendi. Sorunlar ertelenen siparişler ve ödemeler, dondurulmuş uluslararası pşyasalardan kaynaklanmaktadır.  

Yerel yönetim krizden kötüleşen mali durumlarına devletten destek istiyor

 Bulgaristan Ulusal Belediyeler Birliği temsilcileri bugün parti liderleri ile temaslara geçiyor. 

Belediyeler Birliği Covid-19 salgınında uygulanan OHAL’de gelirleri azalan ve ağır mali sıkıntılara giren belediyelerin desteklenmesini talep edecek.

Yerel yönetim temsilcileri ayrıca AB’nin bazı programlarından kaynak tahsisi mekanizmasının değişmesini istiyor. Birliğin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Donka Mİhaylova BNR’ye verdiği mülakatta: “150’den fazla belediye bu programların kaynaklarından yararlanamıyor” dedi.

Kriz sebebiyle otomobil ticareti çöktü

Trafik polisinin verileri, yeni araç satışlarının Nisan ayında %73 düştüğünü gösterdi. Nisan ayında 1079 yeni otomobil satın alındı, geçen yıl bu sayı 4021 idi.

İkinci el otomobil satışlarında %60 düşüş var.Geçen yıl 19 250 satış yapılırken, Nisan 2020’de satışlar 7 750. 12 ton üzerindeki kamyon satışları % 91 azaldı. İkinci el kamyon satışları bu yıl % 54 daha az.

1 Mayıs itibarıyla Bulgaristan’da kayıtlı taşıt sayısı yaklaşık 3,8 milyon.

Wizz Air’den Viyana – Burgas uçak seferleri

Wizz Air havayolu şirketi, Temmuz ayından itibaren Burgas-Viyana uçak seferlerini başlatıyor. Uçuşların her Pazartesi ve Cuma günleri yapılacağı bildirildi.

Kalkışlar, Viyana’dan saat 18.15’te, Burgas’tan ise saat 21.45’te yapılacak.

Covid-19 önlemleri kapsamında yolcular maske takarak, uçak mürettebatı ise maske takarak ve eldiven giyerek uçuş yapacak.

Uçaklarda her sefer sonrası ve her akşam tamamen dezenfeksiyon yapılacak.

Yolcular tüm alışlarıını temassız ödemeye çağırıldı. Yolculardan ayrıca mesafe şartına uymaları isteniyor.

Velingrad’ta oteller ön saftaki sağlık çalışanlarına ücretsiz tatil önerdi

“Velingrad ve Batı Rodoplar” Otelciler ve Restorancılar Derneği , Covid-19 ile mücadelede ilk saftaki 3 600 sağlık çalışanına ve polise Veligrad şehrinde üç günlük ücretsiz tatil öneriyor. Dernekten,”Bu kahramanlarımızı ücretsiz ağırlayabiliriz, çünkü kuşkusuz ki  dikkat ve saygımızı hakkettiler, hepimiz onlara borçluyuz” dediler.

Sofya ve il merkezlerine kontrollü giriş-çıkış noktaları kaldırılıyor

6 Mayıs saat 00:00’dan itibaren İçişleri Bakanlığı tarafından il merkezi şehirlerin giriş-çıkışlarında kurulan kontrollü geçiş noktaları kaldırılıyor.

Buna dair sağlık bakanının bugün çıkardığı emirde ayrıca başkent Sofya’ya giriş ve çıkışlarla ilgili daha sıkı önlemler kaldırılmakta.​


BNR

Reklamlar