Başkentte Covid-19 bulaşanların sayısında yüzde  20 oranında sıçrayış bekleniyor

Başkent Bölge Sağlık Müffettişliği müdürü Dr. Danço Pençev, BTV’ye açıklamasında, ‘ Gelecek haftalarda Sofya’da koronavirüs vakalarında artışın yavaş  seyretmesi bekleniyor. Büyük bir düşüşe gelinmezse yeni bulaşanların artışı  yüzde 10-20’den az olmayacak’ tahmininde bulundu.

Covid-19’dan dolayı şehirler kapatılmayacak

‘ Koronavirüsle ilgili durum çok dinamiktir ve çok önlemin alınması  gerekecek.’ Bunu Nova TV’ye konuşan devlet sağlık başmüfettişi Angel Kunçev, Covid-19 kümeleri varsa tepki gösterileceğini ancak bütün yerleşim  birimlerinin ablukaya alınmasına gidilmeyeceğini söyledi. Sağlık müfettişi koronavirüs bulaşanların sayısında artış görüldüğünü belirterek: ‘Önceki iki  haftaya göre  bu artış yüzde 50’nin biraz üstündedir ve bu hoşumuza gitmeyen bir eğilim’ dedi.

Yeni koronavirüs vakaları yüzde 5,4’’ü oluşturuyor

Yapılan 4 843 testten yüzde 5.4 pozitif çıktı

Tek Bilgi Portalı verileri, son 24 saatte yapılan 4 843 PCR test sonucunda  263 yeni Covid-19 vakasının tespit edildiğini gösteriyor.

Sofya -54, Varna-32, Blagoevgrad-24 ve Plovdiv-22 vakayla önde gidiyor.

Pandeminin başından bu yana 21 096 kişiye koronavirüs tanısı konuldu, bunlardan 5 477’si aktif vaka.

47’si yoğun bakım ünitelerinde olmak üzere 857 kişinin tedavisi hastanelerde sürüyor.

Son 24 saatte 153 kişi  iyileşti ve böylece sağlığına kavuşanların sayısı 14 787 oldu.

Geçtiğimiz gün 7 kişinin  Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından  ülkemizde vefat sayısı 832 oldu.

Pandemiye rağmen okul gezileri yapılacak

Eğitim sendikaları tarafından düzenlenen forumda konuşan Eğitim Bakanı Krasimir Vılçev, öğrenci gezilerinin 1 haftadan uzun olmamak şartı ile öğretim yılının sonunda düzenlenmesini tavsiyesinde bulundu.

” 2021 yılının bahar mevsiminde pandemi durumunun çok daha iyi olacağını tahmin ediyoruz. Öğrenci gezilerinin yasaklanmasına yol açan bir neden yok” sözlerini kullandı Bakan Vılçev.

” Eğitim yılının başında gezilere gidilmesini tavsiye etmiyorum, fakat gidilirse eğer tüm önlemlere uyulması şarttır” şeklinde konuştu Eğitim Bakanı.

Kırcali’de iki çocuk Covid-19 oldu

Biri, ‘Mir’ anaokulunda, diğeri ise ‘Hristo Botev’  yabancı diller lisesinde okuyor. Anaokulu grubundan ve lise sınıfından çocuklar karantinaya alınmıştır. Bunu Kırcali Bölge sağlık müfettişliği müdürü Dr. Viktor Kirçev  Kırcali radyosu’na açıklamasında bildirdi.

Nakliyecilere karşılıksız Covid-19 desteği sağlanacak

Ülkede çalışan tüm tescilli nakliyeciler, Covid-19’un ekonomik sonuçlarının giderilmesine yönelik devlet desteğinden yararlanabilecek.

Şirketlerin cirolarına göre sağlanan desteğin tutarı 3000 /1 534 avro/ ile 450 000 leva /230 081 avro/ arasında değişecek. 

Buna dair açıklama, Ekonomi Bakanı Lıçezar Borisov ile konuya ilişkin anlaşmayı imzalayan Ulaştırma Bakanı Rosen Jelyazkov tarafından yapıldı.

Otobüs taşımacılığı yapan küçük ve orta büyüklükteki şirketlere toplam 30 milyon leva /15 milyon avronun üzerinde/ tutarında destek sağlanacak.

BNR muhabiri Dobromir Tsvetkov’un aktardığı üzere bu tedbirden yararlanabilecek nakliye şirketlerinin sayısı 1500.

Turizmcilere 5 milyon avroluk Covid-19 desteği

“2014-2020 İnovasyonlar ve Rekabet Gücü” operasyonel programı kapsamında seyahat acentelerine toplam 10 milyon leva (5 milyon avronun biraz üzerinde) AB finansmanı sağlanacak.

Amaç, seyahat acentelerinin Covid-19 neticelerinin üstesinden gelmeleri için gerekli sermayenin sağlanmasıdır.

Başbakan Yardımcısı ve Turizm bakanı Mariyana Nikolova, bakanlığın turizmcilere kaynak sağlanması yönünde çaba sarfetmeye devam edeceğine dair söz verdi.

Bulgaristan Covid-19 ile ilgili Avrupa kararlarına katılacak

Başbakan Boyko Borisov, Bulgaristan’ın Covid-19 konusundaki genel Avrupa kararlarına katkıda bulunmaya hazır olduğunu belirtti. ‘ Borisov, Avrupa liderlerinin Brüksel oturumu öncesinde ‘ Bulgaristan, koruma kıyafetleri, yüz koruma maskeleri, ventilatör ve bu süreçle ilgili bütün malzemeler olmak üzere, ilgili imalatı yeniden düzenlemeye hazırdır’ dedi.

Coronavirüs ve Bulgaristan’da alınan önlemlerle ilgili güncel bilgileri Bulgaristan Radyosu web sitesinde daha 9 yabancı dilde bulabilirsiniz.

Derleyen: Diana Tsankova

Hazırlayan: N. Dimitrova, BNR

Reklamlar