Bulgaristan’da Covid-19 ile ilgili sağlık krizi yok

Bulgaristan’da sağlık krizi yok. Yerel çapta Covid-19 hasta sayısının belirlenmesine dair net kriterler geliştirilmektedir. Sağlık Bakanı Prof. Kostadin Angelov bTV’ye yaptığı açıklamada, insanlarda korku ve panik duygusu yaratmamak gerektiğini söyledi.Bakan, Ekim ayı sonunda okulların kapanacağı söylentisinin temelinin ne olduğunu bilmediğini ekledi. Şehirlerde kontrol noktalarının uygulanması varyantı da gündemde yok.

Prof. Kantarciev: 100 bin kişide 25 hasta sınırının üstüne çıkmamak lazım

Eylül ayında, virüsün Bulgaristan’da yayılması, AB’deki en düşük seviyelerden birine indi. Bu ise, önlemlerin ihmal edilmesine yol açtı. Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi müdürü Prof. Todor Kantarciev, Nova tv’ye verdiği demeçte, önümüzdeki kış aylarında enfekte olanların sayısında artış beklendiğini söyledi. Uzman, 100 bin kişide 25 hasta tespit edildiğinde endişe verici sınıra gelindiği, bu sınırının aşılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Yabancıların yüzde 50’si Bulgaristan’dan transit geçiyor

Ulusal istatistikten Ağustos ayında yabancı ziyaretlerinde neredeyse yüzde 70 oranında düşüş kaydediyolar. Yurt dışına seyahat eden Bulgaristan vatandaşlarının sayısı da önemli ölçüde azaldı.Devam eden epidemiyolojik durum koşullarında vatandaşlarımızın Ağustos’ta yurt dışına gerçekleştirdikleri seyahatler 471 bin olup 2019 yılının Ağustosundaki sayılarından yüzde 37.7 geriledi.BTA’nın haberine göre, yabancıların aynı aydaki ziyaretleri 747 bin olup2019’un Ağustosuna göre yüzde 67.9 daha azdır.

Tatil ve geziye çıkanların seyahatlerinde yüzde 81.6’lık gerileme, iş icabı yapılan yolculuklarda ise düşüş yüzde 60.6 olarak kaydediliyor.Ülkemizden transit geçişler bütün yabancı ziyaretlerinden 376 400 olupyüzde 50.4 oranında düşüş gösteriyor.

3 302 test yapıldı, yeni Covid-19 vaka oranı % 6,5

Tek Bilgi Portalı verilerine göre son 24 saat içerisinde 3 302 PCR testi yapıldı ve 216 yeni koronavirüs tanısı kondu. Son 24 saatte 11 kişi hayatını kaybetti, 163 kişi ise tedavi edildi.

BNR’nin bildirdiğine göre 42’si yoğun bakımda toplam 780 kişi hastanelerde tedavi ediliyor.

Yeni vakaların çoğu Burgas bölgesinde – 64. Ardından Sofya şehri – 30, Plovdiv – 22, Stara Zagora – 15. Yeni 13 sağlık işçisine Covid-19 tanısı konuldu, toplam sayısı 1132’ye vardı.

2021 bütçesinde açığın yüzde % 3’ün üstüne çıkabilmesi önerildi

İnvestor.bg, Maliye Bakanlığı’nın olağanüstü durumlarda, bütçe açığının GSYİH’nın % 3’ü olarak belirlenen seviyeyi aşabilmesini önerdi.

Maliye Bakanlığı gerekçe olarak, dünya çapında Covid -19 salgını ve küresel ekonomik durgunluğun Bulgaristan da dahil olmak üzere çok sayıda ülkenin mali çerçevesini ciddi bir şekilde etkilediğini öne sürdü.

Bütçe açığına AB fonlarının dahil edilmemesi öneriliyor.

BNR

Reklamlar