Pandemi devam ettiği sürece emeklilere 25 avro ek ödeme yapılacak

Loveç’e bağlı Lesidren köyü sakinleri ile bir araya gelen Başbakan Borisov’un belirttiği gibi pandemi devam ettiği sürece emeklilere her ay 50 leva (25.56) avro tutarında ek ödeme yapılacak. Bunun ardından emekli aylıklarına zam yapılacak.

“Sizi düşünüyoruz, fakat aynı zamanda hem zam hem ek ödeme yapmamız mümkün değil. Sayıca çok olmanız sevindiricidir. Aylık 108 milyon levalık (55 milyon avro) kaynaklar söz konusu” sözlerini kullandı Boyko Borisov.

Birçok insan Covid-19 hakkında öznel iddialara inanıyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün Bulgaristan Temsilcisi Doç. Mihail Okoliyski, BNT’ye konuşurken “Herkesin koronavirüs aşısına eşit erişimi olmalıdır, ki Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) görevi de budur. Aşının AB’de ücretsiz olarak temin edilebileceğine dair göstergeler var, dedi.

Doç. Mihail Okoliyski devamla “Pek çok kişinin koronavirüs hakkında öznel iddialara inanması Bulgaristan için endişe vericidir. Hastalık, canlar alıyor. Pandeminin başlangıcından bu yana, tüm iddiaların bilimsel kanıtlara dayanması gerektiğini söylemeye çalışıyoruz”, şeklinde konuştu.

BTA Ajansı’nın bildirdiği gibi, Doç. Mihail Okoliyski’ye göre, Bulgaristan’da bazı uzmanlar, bilimsel araştırmalara taban tabana zıt fikirleri dile getirdiler.

Eğitim Bakanı Vılçev: Öğrencilerin en fazla yüzde 1’i pandemiden etkilenebilir

Varna ziyaretinde bulunan Eğitim Bakanı Krasimir Vılçev, ülke genelinde her 1000 sınıftan dördü, eğitim yılının başından beri karantina altına alınırken öğrencilerin yüzde 0,01’i ve öğretmenlerin yüzde 0,09’u enfekte oldu dedi.

Eğitim sisteminin tamamen elektronik ortama geçişini öngörmüyoruz. Yaz boyunca tartıştığımız ve seçtiğimiz şey, geçiş modelidir, ki bu arada bu, tüm ülkelerde gerçekleşiyor. Geçiş sadece ayrı sınıflar için geçerlidir ve umarım okulların, belediyelerin ve bölgelerin tümünü kapsamaz diye belirten Eğitim Bakanı Vılçev, mevcut ortalama günlük vaka değerleri korunursa, ülkedeki öğrencilerin en fazla yüzde 1’i pandemiden etkilenebilir dedi.

Bulgaristan’da pozitif Covid-19 testleri yüzde 5.2’yi oluşturuyor

Tek Bilgi Portalı verilerine göre son 24 satte yapılan 1103 PCR testinden 58’i pozitif çıktı. Bu, yüzde 5.2’dir.16 kişi iyileşti. Hastanede tedavi gören toplam 794 hastadan 41’i yoğun bakımda.7 kişi vefat etti.
Yeni vaka sayısı Gabrovo (19), Sofya (17) ve Montana’da (7) en büyük.​

Koronavirüs pandemisi ile ilgili yabancı üniversitelerde okumak isteyen gençlerin sayısında büyük düşüş izlenmiyor.

“Dünya Eğitimi” projesinde danışman olan Nikolay Hristanov BTA haberine ajansına konuşurken bu yılda sayısı 5000 ila 5500 arasında değişen Bulgaristan vatandaşının yüksek eğitimine yurt dışında devam etmesi bekleniyor. Bu, yüzde 5 oranında bir düşüş oluşturuyor.

Hristanov’un belirttiği gibi çoğu batılı devlet ve üniversitelerde uygulanan hibrid öğretim şeklinde her öğrenci eğitimine çevrim içi mi yoksa yüz yüze mi başlayacağına karar verebilmekte.

Editör: Darina Grigorova

Derleyen: N. Dimitrova

BNR

Reklamlar