Vatandaşların yarısından fazlası sağlık sisteminin koronavirüsle mücadelede başarılı olduğu görüşünde

Bulgaristan vatandaşlarının sağlık sistemine olan yaklaşımı gelenek üzerine negatif olsa da son bir yılda muhtemelen korona krizinden dolayı olumlu yönde değişiklik izleniyor.

Şu an itibari ile vatandaşların yüzde 63’ü, sağlık sisteminin olumsuz yönde geliştiği düşüncesini paylaşırken bundan bir yıl önce yapılan araştırmada bu oran yüzde 70 oldu.

Bu veriler Bulgaristan Tabipler Birliği dahil “Sağlık için Birlikte” inisyatifi tarafından “Trend” ajansına Ağustos ayında yaptırılan araştırmadan alındı.

Araştırmaya katılanlardan yüzde 52’si, Bulgaristan sağlık sisteminin pandemi ile ilgili problemlerin üstesinden başarı ile geldiği kanısını paylaşırken yüzde 26’sı başarısız olduğunu düşünüyor, yüzde 22’si ise görüş belirtmek durumunda değil.

Katılan vatandaşlar sistemdeki problemler olarak sağlık hizmetleri için yapılan ek ödemeleri (yüzde 52), sağlık kadrosu açığı (yüzde 42), hastanelerin kötü durumu (yüzde 39) ve ilaçlar için yapılan ek ödemelerin büyük olmasına (yüzde 37) işaret ediyorlar.

Son 24 saatte yapılan PCR testlerinin yüzde 3,95 pozitif

Tek Bilgi Portalı verilerine göre ülkede son 24 saat içinde 92 yeni koronavirüs vakası teyit edildi.

Teyit edilen vakaların sayısı, yapılan toplam 2 330 PCR testinin yüzde 3,95’ine tekabül ediyor.

Yeni vaka sayısı bakımından Sofya (25) önde giderken ardından Blagoevgrad (18) ve Yambol (8) sıralanıyorlar.

Son 24 saatte 4 kişi vefat ederken 8 kişi iyileşti.

Koronavirüs teşhisi ile hastaneye alınan toplam 736 hastadan 53’ü yoğun bakımda.

Pandeminin başından bu yana Bulgaristan’da toplam 17 891 vaka teyit edildi.

Toplam vaka sayısı Sofya (4812), Blagoevgrad (1644), Plovdiv (1501) ve Varna’da (1349) en büyük.

Aktif vaka sayısı 4416 olarak açıklandı.

Bulgaristan’da koronavirüse bulaşma oranı 100 000 kişiden 24,8

Devlet Sağlık Başmüfettişi ve koronavirüsle mücadele için Ulusal Eylem Masası üyesi doç. Angel Kunçev, BNR’ye konuşurken Bulgaristan’da Ağustos ayında koronavirüs hastalanma oranında izlenen yüksek düzeyden sonra Eylül ayında nispeten düşük hastalanma evresine geçildiğini öne sürdü.

Şu an Bulgaristan, AB ülkeleri arasında ve Avrupa topluluğunda Covid-19 hastalanma oranı açısından 19. yerde sıralanarak orta düzeyin altına kalıyor.

Son 14 günde ülkedeki hastalanma oranı 100 000 kişiden 24,8 olarak gerçekleşti. Balkan ülkelerinden sadece Sırbistan’da daha düşük olan bu oran, Karadağ’da 100 bin kişiden 256, Makedonya’da 68, Türkiye’de ise 27 olmakta.

Bizde sağlanan düşük hastalanma oranına rağmen salgın önlemlerine herkesçe tarafından uyulmaya devam edilmesi gerektiğini vurgulayan Kunçev, virüsün yayılma sürecinin çok hızlı olduğunu ekledi.

“Kutsal Çarmıhın Yüceltilmesi” yortusu arifesinde Covid-19 önlemleri

12 büyük Hristiyan yortusundan biri olan ve halk arasında “Krıstovden” olarak bilinen “Kutsal Çarmıhın Yüceltilmesi” arifesinde bütün ülkeden insanlar Rodoplar’daki “Haç Ormanı” (Krıstova Gora) mevkiine akın ediyorlar.

BNR Plovdiv haberine göre

Koronavirüsle ilgili salgınla mücadele önlemleri kapsamında bütün kiliselerde dezenfektanlar bulunacak ve büyük sayıda kişinin aynı zamanda girmesine müsaade edilmeyecek.

“Pokrov Bogorodiçen” merkez kilisesi önünde açık havada yapılan ayinler bu akşam başlayacak.

Hristiyanlar yortu arifesinde gelerek geceyi Kutsal Çarmıh’tan bir parçacığın bulunduğu inanılan Haç Ormanı mevkiinde geçiriyorlar.

BNR

Reklamlar