COVID-19 aşısı gönüllü olacak

Sağlık Bakanı Kostadin Angelov Meclis’te düzenlenen brifingte konuşurken, koronavirüs aşısının zorunlu olmayıp herhangi takvime dahil edilmeyeceğini belirtti. Bakan; ‘Riskli gruplara katılanlarla aşılanmak isteyen herkesin aşı olmasına olanak yaratacağız. AB’nin bütün Avrupa vatandaşları için sipariş edeceği aşının piyasaya sürülen en kaliteli erişilebilir aşı olacağını bütün vatandaşlara beyan ederek, Avrupa kurumlarının kalitesini kontrol edeceklerini vurgulamak isterim’ dedi.

GERB Meclis grubu başkanı Dr. Daniela Daritkova ise ‘Bulgaristan genel Avrupa koronavirüs aşısı ihalesine katılacak’ diye ekledi.

Ukrayna ve Ürdün vatandaşları Bulgaristan’a PCR testi yaptırmadan girebilir

Sağlık bakanı emri ile 31 Temmuz tarihinden itibaren Ukrayna ve Ürdün vatandaşlarının PCR testi olmadan Bulgaristan’a giriş yapmalarına izin verildi.

Girişten önceki 72 saat içerisinde yapılan negatif PCR testi ile Kuzey Makedonya, Sırbistan, Arnavutluk, Kosova, Bosna Hersek, Karadağ, Moldova, İsrail ve Kuveyt vatandaşları Bulgaristan’a giriş yapabilmekte. Bunun için onlar, sınırda kişinin adlarını, testi yapan laburatuarın bilgilerini, testin yapıldığı tarih, Latince harflerle yazılan metod (PCR) ve negatif sonucun (Negative) yazılı olduğu belge ibraz etmekle yükümlüdür.

AB devletleri, Büyük Britanya, Schengen ülkeleri ve de Avustralya, Kanada, Gürcistan, Japonya, Fas, Yeni Zelanda, Ruanda, Kore Cumhuriyeti, Tayland, Tunus ve Uruguay’dan gelenlerden PCR testi istenmediği gibi karantina da uygulanmıyor.

İyileşen sayısı yavaş yavaş yükselirken vefat edenlerin sayısında da artış izleniyor

Son 24 saatte Bulgaristan’da tespit edilen yeni 284 koronavirüs vakası var ve bu yapılan 6395 PCR testinin yüzde 4.44’ünü teşkil ediyor. 73 vakayla başı çeken Sofya’yı 38 vakayla Blagoevgrad ve 33 vakayla Ruse izliyorlar.

Bunu, Tek Bilgi Merkezi’nin verileri gösteriyor.Son 24 saat içinde 13 kişinin koronavirüs sebebiyle ölmesi, kriz başlayalı Bulgaristan’da 24 saatte verilen en yüksek can kaybıdır. 205 kişi yeniden sağlığına kavuştu. 37’si yoğun bakımda, koronavirüslü 722 kişi hastanede bulunuyor.

Bulgaristan’da “sürü bağışıklığı” yüzde 5 kadardır

BNR’ye konuşan kardiyolog prof. Mladen Grigorov, sözüm ona “sürü bağışıklığı” sağlanmasının koronavirüs salgınının üstesinden gelinmesi için güvenli yollardan biri olduğunu belirtti.

Sözlerine göre bu oran yeterli sanılan yüzdelerin çok altında kalıyor, ayrıca koronavirüs ile ilgili hala bilinmeyen birçok şey var.

Bira, şarap ve fitnesse uygulanan KDV geçici olarak yüzde 9’a indiriliyor

Yeme içme mekânlarında sunulan şarap ve bira, tur acenteleri ve düzenli olmayan seferler gerçekleştiren bir araçla yapılan geziler, fitness ve spor tesislerine KDV yüzde 20’den yüzde 9’a indiriliyor. Halk Meclisi GERB, ‘Birleşik Yurtseverler’ , ‘Volya’ partileri ve bağımsız bir oyla bu kararı aldı. 1 Ağustos 2020’de uygulanmaya başlayan önlem yılın sonuna kadar yürürlükte kalacak.

Vatandaşların yüzde 59’u COVİD-19′ a karşı sıkıönlemlerindönmesini istemiyor

Gallup İnternational’ın 24 Temmuz tarihli son kamu yoklamasına göre, Bulgarların yüzde 44’ü gelirlerinin koronavirüs yüzünden artık azalmış olduğunu belirtiyor. Yüzde 9’u işini kaybetmiş olduğunu, yüzde 8’lik başka bir bölüm ise aynı şeyi yakında beklediğini açıklamıştır. Ankete katılanların yüzde 6’sı kredi taksitleri, yüzde 2’si ise leasing ödemelerini durdurmuş olduklarını söylüyor.Bundan öncekileriyle şimdiki anket sonuçlarındaki yüzdeler arasında fark görünmüyor. Sosyologlar bunun, iktidarın aldığı önlemlerin şimdilik olumsuz iktisadi eğilimlerin derinleşmesini engellediği yorumunu yapıyorlar.Yıl sonuna kadar Bulgaristan’daki hayatın normal seyrine dönüşünü bekleyenlerin sayısı giderek azalıyor. Buna rağmen, Bulgarların yüzde 59 gibi bir çoğunluğu katı kısıtlayıcı önlemlerin yeniden uygulanmasına karşı çıkıyor.

BNR

Reklamlar