Bulgaristan’da BM İçin Kuruluş 70’inci yılını doldurdu. Yıldönümü, “Dünyamızı Değiştirelim: Bulgaristan İçin 2030 Programı” konulu konferans ile kutlandı. Konferansın açılışında Bulgaristan’da BM İçin Kuruluş’un Başkanı Elçi İvan Garvalov, forumda hazır bulunan genç insanların, sabit gelişim amaçlarının en güzel canlı örneği olduğunu ve devletin gelişimine ivme kazandıranlar olduğunu açıkladı.

Sabit gelişim için global amaçların kabul edilmesi vesilesiyle dünya liderlerinin deklarasyonunun 25 Eylül 2015 yılında imzalanması ile bütün üye ülkeler, 2030 Sabit Gelişim Programı’nı yerine getirme yükümlülüğünü üstlenmiştir. Gelişmiş ülkelerde en ciddi sorunlar arasında açlık, yoksulluk, hastalıklar, eğitim ve saire konular yer almaya devam ediyor. Bulgaristan’da Program’ın bütün 17 amacının yerine getirilmesi için daha da çalışılmalıdır. Görüşmede Bulgaristan’daki Atlantik Kulübü Başkanı Solomon Pasi de hazır bulundu. Kendisi, cep telefonları için tek şarj cihazı için girişimi Bulgaristan’ın gurur duyabildiği bir başarı olarak tanımladı. Söz konusu tek şarj cihazı sayesinde yılda 51 bin ton elektronik atık ve 13 milyondan fazla karbon emisyonu tasarruf ediliyor. Pasi’ye göre sabit gelişim doğrultusunda diğer başarılar arasında AB topraklarında WiFi’ye evrensel erişim, 112 evrensel numara gibi her otel resepsiyonu için 9 Nolu numaranın oluşturulması yer alıyor.

Solomon Pasi’nin sözlerine göre toprakların dejenerasyonuna karşı Avrupa düzenlemesi ile ilgili ek çalışmalar gereklidir, bu yüzden de yılda yaklaşık 40 milyar avro harcanıyor. Televizyon cihazlarının uzaktan yönetiminin standartlaştırılması için de çalışılmaktadır.

Bulgaristan’da BM İçin Kuruluş’un bir temsilcisi Ilina Mutafçieva, Bulgaristan Radyosu’na konuşarak Bulgar sivil toplum örgütlerine yönelik olan ve Bulgaristan’da BM İçin Kuruluş tarafından 2017 yılının sonunda BM’nin 2030 Yılı Sabit Gelişim Programı’nın yerine getirilmesi ile ilgili milli öncelikler için yapılan bir anketin sonuçlarını şöyle özetledi:

BM tarafından 2015 yılında kabul edilen amaçlar, 17’dir ve bu amaçların yerine getirilmesine her kişi katılmalıdır. Bulgarlar arasında yaptığımız anketten, kaliteli eğitim, iyi sağlık, cinsiyetler arasında eşitlik, güvenli iş ve ekonomik büyüme, bölgeler arasındaki farkların azaltılması ve sabit şehirler ve belediyeler gibi önemli bulduğumuz amaçlar ortaya çıktı.

 

BNR

Reklamlar